+ Meer informatie

Provincie tegen verkoop Gelredome

2 minuten leestijd

ARNHEM - Een meerderheid van Provinciale Staten in Gelderland is tegen de verkoop van het Arnhemse voetbalstadion Gelredome aan projectontwikkelaar TCN. Een motie van CDA, PvdA en VVD over dat onderwerp werd gisteren aangenomen.

Voetbalclub Vitesse, de grootste gebruiker van het megastadion in Arnhem, wil dat het stadion verkocht wordt omdat ze daarna een lagere huur kan betalen. De maandelijkse huur hangt nu als een molensteen om de nek van de club.

Met de verkoop raakt Vitesse van de schuldenlast af, maar een aantal financiers zal flink moeten inleveren. De provincie Gelderland is met een lening van 4,5 miljoen euro en een achtergestelde lening van 11,3 miljoen euro de grootste geldschieter. Bij de gemeente Arnhem staat het stadion voor 7,9 miljoen in het krijt.

De drie Gelderse partijen willen nu dat de provincie afspraken maakt met de gemeente Arnhem over een reddingsoperatie voor het noodlijdende stadion. Dat herfinancieringsplan zou Gelredome uit de geldzorgen kunnen helpen, terwijl de geldschieters er ook niet al te veel op inleveren. Bovendien denken de partijen daarmee te voorkomen dat de commercie te veel gaat regeren in het stadion.

De Gelderse staten namen gisteren ook een besluit over de toekomst van de provinciale skybox, een vip-ruimte in het stadion. Een motie van de ChristenUnie tijdens de begrotingsbehandeling gisteren om de box te verhuren, haalde het gisteren niet in de vergadering van Provinciale Staten.

Volgens de ChristenUnie kost de skybox het noodlijdende stadion alleen maar geld zolang die, in ruil voor de miljoenenlening door de provincie, gratis ter beschikking wordt gesteld. Gedeputeerde H. A. Doek noemt het gebruik van de loge in het stadion wel degelijk van belang. "Wij gebruiken hem voor representatieve doeleinden."

Niet alleen de ChristenUnie stoorde zich gisteren aan de bedragen die gemoeid zijn met de skybox. De SP stelde voor een debat te houden over de "enorme bedragen" die de catering daar kost wanneer GS er gasten ontvangen. De partij vindt dat onzin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.