+ Meer informatie

Vroege sneeuw hóeft niet op strenge winter te duiden

4 minuten leestijd

Bezien wij de vakantiesituatie vanaf zomer 1945 (want in de oorlogsjaren was er van vakantie nemen nauwelijks sprake), dan zien we dat vakantie voorzichtig begon in eigen land. Van kamperen en van campings hadden velen nog nooit gehoord. Langzaam kwamen de vakanties op gang. Eerst naar onze stranden, bossen en eilanden, daarna heel voorzichtig naar België, de Ardennen en Duitsland. Daarna de jaarlijks toenemende trek naar de verre oorden. Geleidelijk kwam daarbij de wintersportin trek. Vooral de laatste tien jaar is dat zó toegenomen — ook al was er de afgelopen winters tot na nieuwjaar beneden 1500 meter nauwelijks sneeuw aanwezig— dat mensen die zich inzetten voor milieu en natuur alarm slaan. Men stelt dat de Alpen worden bedreigd, door de ongeveer 100 miljoen toeristen die het hele Alpengebied jaarlijks krijgt te verwerken, onder wie 2,5 miljoen Nederlanders. In een blaadje van het Wereldnatuurfonds staat vermeld dat er per jaar dertig skiliften bij komen, terwijl er al 14.000 bergbanen en 40.000 skipistes zijn. Totale lengte: 120.000 km.

Fratsen
Het aantal lawines neemt toe doordat de berghellingen worden vernield. Niet door de passieve sneeuwvakantiegangers, die wandelen of in de dalen op de gevallen sneeuw langlaufen, maar door de grote groep actieve skiërs. Men bedenkt steeds nieuwe fratsen, zoals snowboarding, skisafari's, diepsneeuwskiën en sneeuwscooters. Niet zelden gaat men met dergelijke sport buiten de bestaande pistes, met als gevolg dat men in de Alpen alarm slaat wat de vernielingen betreft. De vernielingen worden vooral aangebracht als er niet zo veel sneeuw ligt en dat was de laatste jaren het geval. Dit jaar werd er begin december al geskied en lag er midden december ook dicht bij huis sneeuw, zoals in hetSaueriand 12 a 15 cm en in het Zwarte Woud 25 cm. En ook in ZuidLimburg eventjes.

Koude winter?
In Nederland begon men zich medio december, toen vanuit Scandinavië een portie koude lucht op gang kwam, af te vragen of dit alles na drie jaren van zeer zachte, nu weer eens een koude winter gaat betekenen. Dat is afwachten. Het kan bij een koude periode blijven —dat is dan voor het eerst sinds 1981 in december—, maar mogelijk dat na lange tijd ook januari weer eens meedoet. Opmerkelijk was dat in 1985 en 1986 de Elfstedentochten zeer laat in februari plaatshadden. De laatste felle kou noteerden wij half januari 1987, toen De Bilt stelde dat men overdag beter thuis kon blijven. Het vroor zelfs rond de middag op 14 januari 11 en 's nachts 19 graden. Dat is, althans tot half december —als ik dit schrijf—, de laatste felle kou van betekenis geweest.

1990 prima jaar
Nog even een paar bijzonderheden over het jaar 1990. Over een periode van 300 jaar is het, met 1989 en 1846, het warmste geweest. Een bijzonder warme maart, waardoor een uitzonderlijk vroeg voorjaar wat groei en bloei betreft. Ook een opvallend warme oktober. Alleen september viel uit de boot. In de winter waren de zeven stormen tussen 25 januari (orkaanwind) en 26 februari (ook een orkaan) het bijzonderst. Ook het hittegolfje van begin augustus met in het zuiden maxima van 36 en 37 graden was niet gewoon. In de noordelijke helft van ons land was 1990 een zeer nat jaar, met 950 tot 990 mm (normaal 770 mm) tegen 600 tot 650 mm in zuidelijk Nederland. Daar is 1990 duidelijk droger gebleven dan normaal. Wanneer 1991 in grote lijnen een herhaling te zien zou geven van 1990, met minder zware stormen en wat meer schaatsdagen, zou menigeen daar zeer content mee zijn. Wat mooi dat wij aan het verloop zelf niets af of toe kunnen doen. Hoe hetzij, ik wens alle Terdegelezers bij dezen een heel gezond 1991. Datis belangrijker dan het weer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.