+ Meer informatie

Grote schade door zwaar weer Europa

2 minuten leestijd

ZÜRICH (EPA) - Het noodweer dat gisteren grote delen van Duitsland, Zwitserland en Frankrijk teisterde, heeft grote schade aangericht. In Zwitserland kwam een 38-jarige vrouw om het leven en raakten drie kinderen gewond door een omvallende boom. In Nederland trokken gisteravond zeer zware onweersbuien over het gebied tussen Zutphen en Winterswijk.

In Zwitserland werden daken van huizen gerukt en werden bomen ontworteld, waardoor vooral in de omgeving van Sankt Gallen wegen onbegaanbaar werden. In het centrale deel van Zwitserland werden hagelstenen zo groot als golfballen gemeld.

Ook Zuid-Duitsland kreeg het gisteren zwaar te verduren. Zware onweersbuien trokken over het gebied. Bomen werden ontworteld, kelders liepen onder en branden braken uit door blikseminslagen. De autoriteiten in Duitsland maakten geen melding van gewonden.

In Nederland veroorzaakten volgens het KNMI windstoten tot 125 kilometer per uur, zware hagelbuien en een wolkbreuk schade aan bomen en gewassen. In het zuiden van de provincie Flevoland en rond Amsterdam werden forse buien gemeld. Het KNMI meldde ook een blikseminslag op de luchthaven Schiphol. In werkelijkheid was er sprake van een "dip in het spanningsveld boven de Zwanenburgbaan", aldus een woordvoerder van Schiphol. In Zaandam woedde een korte brand door blikseminslag.

In de nacht van dinsdag op gisteren kwamen in het zuidwesten van Frankrijk al vijf mensen om door het noodweer, onder wie ook twee Nederlanders. Onder de doden is ook een 2-jarig meisje, dat werd getroffen door een omvallende boom. Negenenzestig mensen zijn gewond geraakt, van wie negen ernstig.

Duizenden mensen, veelal campinggasten, moesten worden geëvacueerd. Het zwaarst getroffen werd het departement Les Landes, ten zuiden van de stad Bordeaux, vooral tussen Mimizan en Biscarosse, waar hele campings werden weggevaagd. De twee om het leven gekomen Nederlanders verbleven op verschillende campings in Les Landes. Een van de twee is een 11-jarige meisje werd getroffen door een omvallende boom. De twee andere doden vielen in het departement Pyrénées-Atlantiques, waar een motorrijder omkwam toen hij door de hagel slipte en in botsing kwam met een auto, en het departement Maine-et-Loire, waar iemand overleed aan een hartaanval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.