+ Meer informatie

Rode Kruis: Geen medicijnen voor Irak

„Je weet hier niet wat de noden zijn"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis raadt het inzamelen van medicijnen voor Irak „ten sterkste af, zo heeft een woordvoerder gisteren verklaard. De organisatie reageerde met deze uitspraak op uitlatingen van Nederlandse vredesactivisten die samen met het Nederlandse Rode Kruis medicamenten wilden inzamelen om die naar Irak te sturen.

Het Rode Kruis wil geen medewerking verlenen aan de inzameling. „Het is een heel gevaarlijke zaak" medicijnen in te zamelen, aldus de woordvoerder, omdat de kwaliteit van het ingezamelde materiaal onbekend is. Bovendien „je helpt de Iraakse bevolking niet, omdat je niet weet wat de noden zijn", aldus de woordvoerder.

Het Rode Kruis stuurt zelf nog regelmatig medicamenten naar Irak. De woordvoerder ontkende ten stelligste dat de organisatie de zendingen had beëindigd omdat de organisatie geen krijgsgevangenen in Irak mag bezoeken. „Het Rode Kruis helpt overal waar slachtoffers zijn", aldus de woordvoerder.

Grens

Dertien vredesactivisten van het internationale "Gulf Peace Team" zijn zaterdagmiddag afgereisd vanuit de Jordaanse hoofdstad, Amman, met een konvooi vrachtwagens dat medicamenten en andere medische goederen overbrengt naar Irak. Dat gebeurt in samenwerking met de Jordaanse Rode Halve Maan. In de nacht van zaterdag op gisteren zou op het tijdstip dat een maand geleden de oorlog uitbrak, de Iraakse grens worden overgestoken, zo was het plan.

Tot de vrijwilligers, die afkomstig zijn uit acht landen, behoort ook Vivian Kratzer uit Nederland, vertelde de Rotterdamse vredesactiviste Carol Gallagher zaterdagavond na aankomst op Schiphol. Gallagher is samen met activist Curtis Doebbler uit Nijmegen naar Nederland teruggekeerd voor een kort bezoek van twaalf dagen. Ze werden verwelkomd door een groepje vredesactivisten, onder wie Kees Koning, die eerder deze maand terugkeerde uit het Golfgebied.

„Er is behoefte aan medicijnen, verband, waterreinigingstabletten en zeep en dergelijke. Bagdad is een stad met drie miljoen mensen die geen schoon water meer hebben. Dat kan nooit lang goed gaan", aldus Gallagher. Het Internationale Rode Kruis zendt de laatste weken geen medicijnen naar Irak omdat men de krijgsgevangenen niet mag bezoeken, maar de nationale afdelingen kunnen wel iets doen, aldus de activisten. In totaal hebben de activisten 75 ton medicamenten ingezameld in Amman voor burgerslachtoffers in Irak en Koeweit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.