+ Meer informatie

CAD ontwikkelt contract voor probleemdrinker

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) in Hilversum heeft een contract ontwikkeld dat de behandeling van drankmisbruik door werknemers regelt.

Het contract is een afspraak tussen werkgever, werknemer en het CAD. Op die manier weet de werknemer precies waar hij aan toe is, denkt het CAD. De landelijke vereniging van CAD's voelt er voor om een dergelijk contract landelijk in te voeren.

Als een werknemer niet goed functioneert door drankmisbruik kan de werkgever hem een contract voorleggen. Het tekenen ervan gebeurt op vrijwillige basis en alleen als beide partijen het erover eens zijn dat het drankgebruik voor problemen op het werk zorgt. Het CAD houdt de werkgever tijdens de behandeling op de hoogte van de resultaten. Een bijgevoegd protocol moet de privacy van de cliënt waarborgen. Ook wordt in het contract aanbevolen de huisarts te informeren.

Het CAD in Hilversum begint volgende week met het rondsturen van de contracten naar bedrijven in de regio, die al veel belangstelling zouden hebben, aldus preventiemedewerker R. Bes van het Hilversumse CAD. Voordeel is ook dat iedere personeelschef of werkgever dan de weg weet naar een consultatiebureau.

Bes ziet wel een nadeel: werkgevers zouden onder hun personeel een „heksenjacht kunnen ontketenen door elke werknemer tegen het licht te houden en bij een bepaald promillage: hoppa doorsturen". Overigens zijn alcoholproblemen geen reden voor ontslag, niet voor en niet na een behandeling, aldus Bes.

In een enquête onder cliënten in een kliniek heeft het CAD de vraag gesteld wat de cliënten nu het ergste vonden dat ze op het spel hadden gezet. Dat bleek niet, zoals verwacht, het privé-Ieven maar juist de baan te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.