+ Meer informatie

Homozaak aanleiding tot messiaans getuigenis

2 minuten leestijd

YAD HASHMONA – De weigering van het Joods-Messiaanse dorp Yad Hashmona om een lesbische bruiloft te herbergen, is het dorp duur komen te staan. Tegelijk vormde ze aanleiding tot een breed getuigenis in Israëlische media.

Een lesbisch paar had het dorp aangeklaagd omdat het geweigerd had een zaal te verhuren om de bruiloft te vieren. Een rechtbank in Jerualem veroordeelde de gemeenschap in september tot het betalen van een vergoeding van 80.000 sjekel (16.000 euro) aan het paar.

Yad Hasmona geeft Israëliërs sinds enkele jaren de gelegenheid de tuin en een zaal te huren voor evenementen. Het heeft die activiteiten gestaakt, uit angst dat homostellen bewust feesten zouden gaan aanvragen.

De Joods-Messiaanse gemeenschap voelt dat in de portemonnee. „Het gaat heel slecht met onze zaken. We moeten mensen ontslaan en bezuinigen op alle mogelijke uitgaven”, aldus woordvoerder Ayelet Ronen tegenover de christelijke nieuwsdienst Israel Today.

Er is echter ook een positieve keerzijde. Sinds de beslissing van de rechtbank is Ronen geïnterviewd door tal van Israëlische media. Ook zijn er allerlei telefoontjes van Israëliërs geweest met steunbetuigingen en vragen over het messiaanse geloof.

Opvallend is ook een lang artikel in de Makor Rishon, Israëls belangrijkste religieuze krant. Het artikel valt het dorp volledig bij in het standpunt om homoseksuele evenementen af te wijzen op Bijbelse gronden.

Wellicht nog belangrijker is dat de krant duidelijk stelt dat Messiaanse Joden behoren tot het kamp van de Bijbelgetrouwe, conservatieve Joden. Messiasbelijdende Joden strijden al tientallen jaren tegen de beschuldiging dat hun geloof in Jezus betekent dat ze niet langer Joden zijn. De reacties op de situatie bij Yad Hashmona geven aan dat hier wellicht verandering in komt.

Yad Hashmona hoopt dat de weggebleven Israëlische bezoekers gecompenseerd worden door christelijke groepen die Israël bezoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.