+ Meer informatie

Gorbatsjov ontbindt KGB-top

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - De president van de Sowjet-Unie, Michail Gorbatsjov, heeft gisteren het gehele bestuurscollege van de geheime dienst, de KGB, ontbonden naar aanleiding van de mislukte • coup van vorige week. Dat heeft een woordvoerder van de eens zo gevreesde geheime dienst verklaard.

De woordvoerder zei dat Gorbatsjov de maatregel in een uitgevaardigd decreet bekendgemaakt heeft. Een van de leden van het bestuurscollege, voorzitter Viktor Groesjkov, is inmiddels ontslagen, maar andere leden van het bestuurscollege kunnen op hun post blijven zitten. Hun bevoegdheden zijn echter aanzienlijk ingeperkt.

Gorbatsjov heeft ook bevolen de honderdduizenden manschappen van de KGB onder te brengen bij het ministerie van defensie.

Het officiële persbureau TASS berichtte dat tot dusver twaalf hoge officieren zijn gearresteerd op beschuldiging van verraad in verband met de poging Gorbatsjov aan de kant te zetten. Zeker drie anderen, onder wie Gorbatsjovs persoonlijke militaire adviseur Andrei Achromejev, hebben inmiddels zelfmoord gepleegd.

In een verbitterde rede tot het parlement beloofde Gorbatsjov dat hij het leger en de KGB zal reorganiseren, gezien het feit dat, ondanks aarzelingen en zelfs verzet door sommige officieren, veel militair materieel was ingezet om de coup te ondersteunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.