+ Meer informatie

Linkse christenen moeten krachten gaan bundelen

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Organisaties van linkse christenen moeten hun krachten bundelen. De Basisbeweging, Christenen voor het Socialisme en de Vereniging voor Theologie en Maatschappij hebben elkaar dringend nodig „om het kritische tegengeluid hoorbaar te laten klinken in een maatschappij waar de C van het CDA haantje de voorste is".

De drie organisaties twijfelen hevig aan hun eigen voortbestaan, zo blijkt uit Opstand, het blad van de Christenen voor het Socialisme. Het blad vroeg twaalf organisaties van „linkse christenen" naar de veranderingen die zij hebben ondergaan sinds de wereldwijde ondergang van het „reëel bestaande socialisme" in Midden- en Oost-Europa.

Het aantal christenen voor het socialisme is inmiddels teruggelopen tot 180, schrijft Jeannette van Beusekom. Eens per jaar is er een landelijke vergadering. „Daar komen ongeveer 20 mensen en daar vinden we ook wel iets: verwante zielen, troost en enige bemoediging dat we niet helemaal gek zijn. Maar zodra ik buiten sta. weet ik niet wat ik eraan heb".

Hoe anders was dat rond 1980, gedurende de hoogtijdagen van de vereniging, die toen overigens ook maar 300 leden had. „We waren een beweging, we waren in kerkelijk Nederland ook een zekere factor", aldus Van Beusekom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.