+ Meer informatie

Ter Beek wil terugtrekken troepen in Irak bespreken

Mogelijk eenmalige uitkering voor militairen

2 minuten leestijd

ZAKHO (ANP) - Minister Ter Beelc van defensie zal maandag in Brussel bij de bijeenkomst van de NAVO met zijn Britse en Amerikaanse collega's overleggen over het tijdstip en de manier van terugtrekking van de geallieerde troepen uit Noord-Irak. Ter Beek zei dit gisteren na afloop van een bezoek aan de Nederlandse militairen in NoordIrak.

I De defensie-minister zei zeer onder dé indruk te zijn gekomen van al het werk dat er gedaan is. Hij bezocht de Nederlandse basis in Zakho en een opvangkamp voor Koerdische vluchtelingen. Daarna vloog hij naar het nabijgelegen Batufa waar de Nederlandse mariniers patrouilleren.

Vervangen

Ter Beek had 's ochtends in het Turkse Incirlik overleg gevoerd met de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerden in Noord-Irak, J. Shalikashvili, en met de Britse commandant R. Ross. De Britten en Amerikanen hebben al aangegeven zo snel mogelijk de militaire aanwezigheid te willen vervangen door die van de Verenigde Naties en de internationale hulporganisaties.

Zij lijken in die opzet te slagen. Vandaag zullen de eerste 250 Koerdische gezinnen terugkeren naar de stad Dahoek die gisteren volgens afspraak verlaten is door de Iraakse geheime politie en Iraakse militairen. Vandaag gaan 70 militairen van de geallieerde troepen en 80 mensen van internationale hulporganisaties naar Dahoek om de terugkerende Koerdische vluchtelingen te ontvangen.

Overgenomen

Als de Koerden voldoende vertrouwen hebben in cJp veiligheid van Dahoek dan zullen de drie vluchtelingenkampen in de buurt van Zakho naar verwachting grotendeels leegstromen en zullen de Koerden uit de bergen in Turkije rechtstreeks naar Dahoek gaan. In dat geval is er zeker voor de landmachtmilitairen binnenkort nauwelijks meer werk.

Ter Beek, die altijd verklaard heeft dat de Nederlandse militairen terugkomen zodra hun werk overgenomen kan worden door de VN en de hulporganisaties, verklaarde gisteren de gefaseerde afbouw maandag te zullen afstemmen op de coalitiepartners. Ter Beek zei tevens bereid te zijn een eenmalige uitkering te overwegen voor de dienstplichtige militairen in Noord-Irak. Die krijgen nu in verhouding tot de beroepsmilitairen een vrij geringe toeslag.

Ter Beek kwam in gezelschap van de bevelhebber van de landstrijdkrachten, luitenant-generaal M. Wilmink, en de commandant van het korps mariniers, generaal-majoor W. van Breukelen.

lA het Nederlandse kamp, in Zakho verblijven de ongeveer zeshonderd landmachtmilitairen van het lle-genie-hulpbataljon, enkele tientallen marechaussees en een tiental medewerkers van de Explosieve Opruimingsdienst. De vierhonderd mariniers zitten in de Noordiraakse plaiats Batufa ongeveer dertig kilometer verderop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.