+ Meer informatie

Havel: Onze jonge democratie loopt gevaar

Tienduizenden gezinnen lijden armoede

2 minuten leestijd

PRAAG (AP) - President Vaclav Havel heeft gisteren gewaarschuwd dat de jonge Tsjechoslowaakse democratie wordt bedreigd door politieke geschillen en een gebrek aan besluitvaardigheid in het parlement. Minister van arbeid Petr Miller zei gisteren dat 94.000 Tsjechoslowaakse gezinnen met 212.000 kinderen in armoede leven.

„Ons poUtieke toneel begint mij te ergeren", zei Havel in zijn wekelijkse radiopraatje. „Het lijkt soms alsof iemand vervroegde verkiezingen wil, alsof iemand opzettelijk bestaande geschillen blootlegt, op een zodanig tijdstip dat het parlement verlamd raakt".

Havel doelde op een geschil tussen de regering en de Federale Assemblee over een wetsvoorstel inzake de teruggave van genationaliseerde bezittingen aan de oorspronkelijke particuliere eigenaren. Sommige parlementsleden willen dat de werking van deze wet teruggaat tot 1945 of zelfs de Duitse bezetting in 1939. De regering wil echter niet verder teruggaan dan 25 februari 1948, toen de communisten aan de macht kwamen, om de economie niet te ruïneren.

„Ons land is in gevaar (...), niet alleen de economie, maar het hele systeem van staatsmacht staat op instorten, en de president kan daarbij alleen maar toekijken, omdat hij geen volmachten heeft", zei Havel, die het parlement .meermalen om uitgebreidere bevoegdheden heeft gevraagd. „Ik wil de politici wijzen op hun verantwoordelijkheid, om tenminste te proberen de enorme taken die voor hen liggen op zakelijke wijze te bespreken".

Minister van arbeid Petr Miller zei gisteren dat 94.000 Tsjechoslowaakse gezinnen met 212.000 kinderen in armoede leven. Deze aantallen zouden tot respectievelijk 180.000 en 411.000 toenemen als de kosten van levensonderhoud met 10 procent stijgen. Ook het aantal pensioentrekkers die onder de armoedegrens leven, zou toenemen van 300.000 tot 550.000, zei hij. Als de kosten van levensonderhoud met 20 procent stijgen, komen 1,8 miljoen van de 15,5 miljoen inwoners onder de armoedegrens.

De Tsjechoslowaakse regering is op 1 janauri begonnen met een programma van economische hervormingen, gebaseerd op privatisering en vrije prijsvorming. De hervormingen zullen de inflatie en de werkloosheid doen toenemen.

De regering hoopt de inflatie dit jaar te kunnen beperken tot 30 procent, mits de olieprijzen beneden de 30 dollar per vat blijven. Sommige experts verwachten echter dat de inflatie zo'n 50 procent zal belopen. De werkloosheid is nog betrekkelijk laag, maar sommige voorspellingen spreken van een werkloosheidscijfer van 15 procent in 1991.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.