+ Meer informatie

Wat Anderen Opmerken

4 minuten leestijd

Een lezer belde op om de aflevering van vorige week van enkele kanttekeningen te voorzien. De situatie van twee wao'ers werd geschetst. Het ging de lezer om de wao'er die om gegronde redenen was afgekeurd en voortaan niet meer op vakantie zou kunnen als het kabinet bij het plan bleef om op de bestaande uitkeringen te beknibbelen.

„Wat ik miste", zei de lezer, die zelf al meer dan 15 jaar aan het ziekbed is gekluisterd, „is dat wij als wao'ers de afgelopen jaren al op allerlei andere manieren hebben moeten inleveren. Zelf krijg ik ieder jaar een bedrag van 4500 gulden waarmee ik een hypotheek kan aflossen die ik heb moeten afsluiten om mijn huis te kunnen aanpassen. Sinds 1988 moet ik dat bedrag voor de belasting bij mijn bruto inkomen optellen. Dat betekent in de praktijk dat ik circa 1500 gulden minder krijg".

Vervolgens werd de lezer naar zijn zeggen fors gedupeerd door de operatie-Oort. De buitengewone lasten werden beperkt en de overhevelingstoeslag werd ingevoerd. „Daar schoot ik opnieuw een flink bedrag bij in. Daarna werd de regeling voor huishoudelijke hulp in het kader van de aaw overgedragen aan de gemeenten. Ik kreeg altijd een bedrag van 4000 gulden. Die uitkering is nu vervallen omdat ik de subsidie op mijn premie-A-woning had opgespaard. Dat potje moet ik nu eerst aanspreken, zegt de gemeente. Een straf voor zuinigheid dus. Het gevolg is dat we geen hulp meer kunnen nemen en aangewezen zijn op de bereidwilligheid van derden".

„Al met al", zegt hij, „ben ik de laatste jaren vele duizenden guldens achteruit geboerd en dat geldt ook voor veel andere wao'ers. Wij zitten al op het minimum en als daar nu nog meer van af moet, weet ik niet meer hoe het moet".

Hij erkent dat er misbruik gemaakt wordt van de wao. „Die gevallen ken ik ook, maar ik denk dat het er verhoudingsgewijs niet zoveel zijn. Daar komt bij dat de werkgevers het enorm gestimuleerd hebben om de wao in te gaan. Dan hadden ze mensen over en als je dan maar een week ziek was, kon je al in de wao. Alles werd voor de mensen geregeld. Daar kan ik de voorbeelden van noemen. Dat is ook een stukje van de waarheid en dat wilde ik toch even naar voren brengen". verspreid en bol staat van zeer opzienbarende berichten. Geen verhaal zo sterk of De Nieuwe neemt het op.

Om een indruk te geven: op de voorpagina van het laatst verschenen nummer is een foto afgedrukt van een man met een tong van 20 centimeter lang. Als we De Nieuwe moeten geloven, is de bezitter van de tong een Amsterdamse marktkoopman die van de ene dag op de andere een onverklaarbaar verschijnsel bij zichzelf waarnam. Toen hij op een ochtend wakker werd, bleek zijn tong 20 centimeter langer te zijn geworden. En hij groeit nog steeds. De man kan hem riu niet eens meer helemaal in zijn mond houden. Volgens De Nieuwe zou de oorzaak wellicht een zeldzame allergie zijn.

Een ander sterk verhaal is dat de Chinezen een geheim plan hebben om op 27 september allemaal op en neer te springen. Omdat de Chinezen met meer dan een miljard mensen zijn, zal de schok zo hevig zijn, dat de aarde op drift raakt. Van deze gelegenheid zullen de leiders gebruik maken om de rest van de wereld aan hun macht te onderwerpen.

Eén ding moet Muller worden nagegeven: hij heeft het blad van een toepasselijke naam voorzien. De formule is voor Nederlandse begrippen echt nieuw. In geen enkel ander vaderlands periodiek wordt zo onbekommerd gelogen als in De Nieuwe. levensvatbaar project, al zal het bereik nooit zo groot zijn als van een Privé of Story. Maar dat is ook mijn bedoeling niet". Wat wel dan? „Verwarring stichten, de lezers op het verkeerde been zetten. Dat ligt me wel". Gelooft Muller zelf wat er in De Nieuwe staat? „Als de mensen die de berichten leveren erin geloven, waarom zou ik dat dan niet doen? Het gaat om de vraag of je in wonderen gelooft. Ik zeg wel eens: de wonderen zijn ons afgenomen. Die worden door kritische journalisten weggeredeneerd. Ik controleer berichten niet en ik ga er ook niet over vergaderen. Dan krijgen de twijfels een kans en dat vind ik zonde van die mooie verhalen. Wij nodigen de lezers ook uit om zelf over wonderbaariijke belevenissen en zaken te schrijven. Dat begint nu aardig op gang te komen. Lezers hebben de wonderlijkste verhalen te vertellen. Ze hebben alleen nooit een kans gekregen om erover te schrijven". Het hoeveelste blad is dit dat u bent gestart? „Dat zijn er nog al wat. Zal ik alleen de geslaagde noemen? Hitweek, Candy, Weekend, Zondag, zij het zijdelings, want het was van mijn broer. De Dag, Zondag Amsterdam. Ik weet het zelf niet meer precies". Rijk van geworden?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.