+ Meer informatie

Pionieren in Amerika

3 minuten leestijd

Het is even zoeken, maar er zijn in Amerika nog tastbare herinneringen te vinden aan de Hollandse afgescheidenen die hier anderhalve eeuw geleden naartoe trokken. Een vervallen kerk, een kerkhof... Uit welke streken de immigranten kwamen blijkt uit de namen die ze hun stadjes in de "nieuwe wereld" gaven: Overisel, Drenthe, Zeeland, Vriesland.

De püarenkerk van ds. A.C. van Raalte is een maand geleden afgebroken, deelt een medewerker van het stedelijk museum in het Amerikaanse stadje Holland mee. Hij duidt me de plaats uit waar het historische bedehuis gestaan heeft, een paar straten verderop. Daar zie ik de kerk, die er in het geheel niet afgebroken uitziet. "The Pillar Christian Reformed Church" aan Ninth Street (negende straat; makkelijk toch, die Amerikaanse straatnamen) is een van de overblijfselen van de vroege historie van Holland („Hoaalend," zeggen de hedendaagse stedelingen). Pas na herhaaldelijk vragen tref ik een inwoner die me kan uitleggen waar een ander overblijfsel, de Nederlandse begraafplaats, zich bevindt. Op de hoek van dit kerkhof aan de 16th Avenue East stond Van Raaltes eerste kerk, die in gebruik was van 1847 tot de bouw van de pilarenkerk in 1856. Op de grafstenen staan veel bekende Nederlandse achternamen. De graven van de Van Raaltes liggen bij elkaar, in drie rijen. Ook de laatste rustplaats van ds. RJ.Oggel (1829-1869) bevindt zich daar. Hij was getrouwd met Johanna M.W. van Raalte. Een van de paden op het kerkhof is de "Dr. Van Raalte Drive".

Afgescheiden
Ds. Albertus Christiaan van Raalte (1811-1876) was een van de eerste afgescheiden predikanten. Anderhalve eeuw geleden, in 1846, trok hij met tientallen gemeenteleden naar de Nieuwe Wereld. Ze waren de vervolging van de afgescheidenen en de beroerde economische omstandigheden in Nederland moe. Eerder dat jaar was een andere groep met ds. H.R Scholte naar de prairies van lowa getrokken. In Michigan hakten de pioniers van ds. Van Raalte zich een weg door de wouden, waarbij ze de loop van oude Indianenpaden volgden. Bij Black Lake (Zwarte Meer) -op zijn Indiaans: Lake Macawata- stichtten ze de nederzetting Holland. Uit de verzameling hutten in de wouden van West-Michigan groeide de huidige stad Holland. Ironisch genoeg blijkt Van Raaltes kerk nu in handen van de Christian Reformed Churches, die zich in 1857 afscheidden van de kerk waarbij Van Raalte zich aangesloten had. Op 25 augustus 1897 werd de vijftigste verjaardag van het stadje gevierd met een grote optocht onder leiding van Van Raaltes zoon Ben. Ruim dertig jaar later werd besloten om de Nederlandse tulp te "adopteren". Er werden er in 1928 honderdduizend gepoot. Momenteel worden er jaarlijks zes miljoen tulpen geoogst en verhandeld.

Overisel
In het gebied rond Holland liggen kleinere plaatsjes als Drenthe, Overisel, Zeeland en Vriesland. Overisel werd gesticht door de afgescheiden predikant ds. S. Bolks, die met 24 gezinnen uit het Overijsselse Hellendoorn naar de Nieuwe Wereld kwam. In het dorpje meldt een bord bij de kerk de drijfveren van de emigranten: ze zochten godsdienstvrijheid en betere economische omstandigheden. De groep van "the Reverend Seine Bolks" vertrok op 18 augustus 1847 uit Hellendoorn, overwinterde in Syracuse (westelijker in Amerika) en arriveerde in juni 1848 in de Hollandse kolonie in Michigan. Ze kochten land en stichtten het dorpje Overisel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.