+ Meer informatie

Fietsroute Hoge Veluwe

3 minuten leestijd

Dit is de tijd, dat men zou moeten lopen, Gerooide velden langs of door een laan, Aan 't eind waarvan een vergezicht gaat open op herfstland en een edeler bestaan. Zo is liet dag na dagen. Om der wille Van wat? Van enkele verzen die vergaan? En de herEsthemel straalt, waar grote stille wolken verheven en doorschenen staan. (Uit „Doorschenen wolkenranden" van J. C. Bloem citeerden wij enkele verzen uit „Herfst". Nogsterker dan de vraag van Bloem naar zin van de wisseling der seizoeinen, bomt de vraag naar voren waarom de seizoenen thans bijkans niiet meer bestaan: in hartje winter geniet men zomerse temperaturen, in hartje zomer verkilt de mens bij donker herfstweer. Zijn het voorboden van de apocaJyps?) Foto: Henk Eertlnk.

In de serie fotoroutefolders van de Stichting Aniateurfotografie is onlangs een herdruk verschenen van de „Fotoroute Hoge Veluwe": een handig gidsje voor een fotografische terreinverkenning langs een bijna 40 kilometer lang trajekt. In één dag is het gemakkelijk te berijden — met de auto of met een van de 50 „witte fietsen", indien beschikbaar (bij restaurant De Koperen Kop, in het midden van het park). In woord en beeld geeft de folder talrijke aanwijzingen voor het maken van een mooie foto- of diaserie.

Die herdruk van de folder „Fotoroute Hoge Veluwe" was nodig, omdat enige tijd geleden in het noordelijk deel van het Nationale Park de rijrichting was veranderd, zodat een nieuwe heel nauwkeurige routebesohrijwtoig moest worden gemaakt. Behalve die routebeschrijving bestaat de folder uit een routekaartje, wat achtergrondinformatie, een serie handige fototips, wat langs de route gemaakte foto's en een overzicht, wat er elke maand aan bijzonders te fotograferen is.

Op het lijstje van foto-onderwerpen staat het wild (vooral wilde zwijnen, reeën, moeflons en edelherten) vanzelfsprekend hoog genoteerd. Sinds enkele jaren beschikt De Hoge Veluwe over een wildkansel: een kleine, overdekte tribune, waar vandaan men tussen twee en drie uur 's middags een prachtig uitzicht heeft op het wild dat dan daar vlakbij gevoerderd wordt. Er zijn nog enkele andere plaatsen, in de routebeschrijving aangegeven waar het wüd zich enkele keren per dag goed laat zien. Ook daar wordt het u dus gemakkelijk gemaakt het wild te fotograferen. „Van al het wild voelen die wilde zwijnen zich wel het meest vrij op de Hoge Veluwe", aldus de folder.

Behalve het informatieve bezoekerscentrum „De Aanschouw" en het nabijgelegen observatiebos bevlnt zich hier — in het hart van het park — het Rijksmuseum Kröller-MüUer, met aangrenzend een 10 hectare groot beeldenpark, waarin men (evenals trouwens in het museum zelf) mag fotograferen. „Weet u wel', aldus de folder, „dat u zich op de Hoge Veluwe overal — behalve in de z.g. rustgebieden, gereserveerd voor de grotere wildsoorten — vrij mag bewegen, dat u niet op paden behoeft te blijven? U mag gaan en staan waar ü wilt, zodat de fotografische mogelijkheden van uw ontmoeting met natuur en cultuur bijna onbeperkt zijn. De gratis folder „Fotoroutc Hoge Veluwe is op verzoek verkrijgbaar aan de ingangen van het park en in het eerder genoemde bezoekerscentrum „De Aanschouw.

Overigens kan men natuurlijk overal in Nederland uitstekende fotos maken. Toch is het gidsje „Fotoroute Hoge Veluwe boeiend omdat het tal van fototips bevat die altijd en overal van toepassing zijn. Men bekijkt daartoe bijgaande foto's, het silhouetlandschap met de verstilde boom en het riviergezicht op Kampen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.