+ Meer informatie

Spanje opnieuw door moorden opgeschrikt

Bezoek Oreja aan Rome afgebroken

2 minuten leestijd

MADRID — Baskische separatisten, die hun wapens neerlegden na het overlijden van Francisco Franco, hebben Baskische guerrillastrijders die blijven vechten voor onafhankelijkheid van hun gebied gewaarschuwd voor het gevaar da^ in Spanje „het donkere en onderdrukkende verleden" uit de dagen van de dictator terugkeert.

De waarschuwing, die dinsdagavond werd geuit, verwoordt de grote vrees die bij Baskische en Spaanse politici is ontstaan na de drie moordaanslagen eerder op de dag in het noordelijke Baskenland.

De moorden door de separatistische guerrillastrijders van de ETA, de Baskische afscheidingsbeweging, troffen de twee voornaamst,e stromingen van de recente mislukte staatsgreep in Madrid, de strijdkrathten en de paramilitaire Guardia Civil. De militaire vleugel van de ETA heeft zich steeds gewelddadiger opgesteld siiids die m.islukte coup van zeven weken geleden.

De ETA voerde dinsdagavond een bomaanslag uit op een in aanbouw zijnd appartementengebouw van de Guardia Civil in Estella, in de Baskische provincie Navarra. Volgens de politie explodeerden twee krachtige bommen die zware schade veroorzaakten aan het gebouw. Een voetganger raakte gewond. waar, volgens de lezing van de politie, ETA-leden een moordaanslag pleegden op de gepensioneerde luitenant van het leger, José Rodriguez. De man werd met drie kogels in zijn hoofd aangetroffen op het grasveld buiten zijn kantoor. Vervolgens werd een moordaanslag uitgevoerd in de industriestad Bilbao, waar onbekenden met half-automatische geweren de 68-jarige Luis Cadalso, een voormalige luitenant van de Guardia Civil, doodschoten. Het geweld keerde daarop terug naar San Sebastian met de moord op José Maria Laetegui, directeur bij de Spaanse vestiging van de Franse fabrikant van huishoudelijke artikelen, Moulinex.

Emotionele aankomst

Marcelino Oreja, de Spaanse regeringsvertegenwoordiger in het Baskische gebied, vloog dinsdag haastig terug naar Spanje vanuit Rome, waar hij vandaag een ontmoeting zou hebben gehad met Paus Johannes Paulus. Tijdens een emotionele aankomst,in Madrid gaf Oreja uiting aan zijn „verontwaardiging, woede en smart" over de moorden. Hij zei dat de regering, die vorige maand al legereenhedfen opdracht gaf de grens met Frankrijk te controleren, mogelijk „nieuwe maatregelen" zal treffen voor de Baskische provincies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.