+ Meer informatie

„IRA is een misdadige organisatie"

Verdachten mogelijk naar vier verschillende huizen van bev^aring

4 minuten leestijd

ROERMOND - De vier verdachten in de IRA-zaak, Paul Hughes, Gerald Harte, Sean Hick en Donna Maguire, mogen vervolgd worden voor hun lidmaatschap van de IRA. De rechtbank heeft dit vanmorgen besloten. Officier van Justitie mr. J. Laumen heeft geen politieke keuze gemaakt door de vier voor het lidmaatschap van de IRA te vervolgen.

Het lidmaatschap van de IRA vormt een van de twee feiten waarvoor het viertal terecht moet staan. Het belangrijkste feit is de moord op de twee Australische advocaten Melrose en Spanos, op 27 mei vorig jaar in Roermond. De IRA is in de ogen van Laumen een verboden organisatie, die als doel het plegen van misdrijven heeft. De vier hebben zich daaraan naar zijn mening schuldig gemaakt gezien hun rol in het gebeuren op 27 mei van het vorige jaar.

Namens de zeven raadslieden van de verdachten stelde mr. W. J. van Bennekom gisteren dat het de Nederlandse rechter niet past om een oordeel te geven over strijdvragen die voortvloeien uit in den vreemde woedende conflicten. Het vervolgingsbeleid mag niet worden bepaald door politieke oogmerken. De IRA streeft volgens Van Bennekom evenals de PLO en het ANC ernaar de politieke orde te wijzigen. Waarom is de IRA dan een misdadige organisatie en waarom worden vertegenwoordigers van het ANC en de PLO in Nederland niet vervolgd?

Zijn collega mr. J. Wassenberg meende dat de vier niet vervolgd kunnen worden voor het IRAlidmaatschap omdat dit niet als zodanig is strafbaar gesteld. „Strafbaarstelling moet vooraf', is zijn mening. Als het lidmaatschap van de IRA verboden zou zijn, zou dat in strijd zijn met mensenrechten als het recht op vereniging en politieke overtuiging.

Raadsman mr. G. H. van Asperen vroeg de rechtbank alle stukken die geen betrekking hebben op de moord op de Australiërs, uit het dossier te halen. Op grond van verzoeken van het openbaar ministerie hebben onder meer België, Duitsland en Groot-Brittannië stukken over activiteiten van de verdachten in die landen aan de rechtbank doen toekomen.

Beperkingen

De eerste dag van het proces, gisteren, werd geheel in beslag genomen door de uitvoerige behandeling van formele punten. De resultaten daarvan vielen tweemaal uit in het nadeel van de officier van Justitie. De raadsman mr. R. Bom wist de rechtbank ervan te overtuigen dat een deel van de beperkende maatregelen tegen de verdachten moet worden opgeheven. Sinds hun aanhouding eind juni zat het viertal in volstrekte isolatie.

De rechtbank vond dat na verloop van tijd het onderzoeksbelang minder zwaar gaat wegen dan het welzijn van de verdachten. Zij besloot daarom dat de verdachten contact met elkaar mogen hebben in het Maastrichtse huis van bewaring.

Toen mr. Laumen op deze uitspraak van de rechtbank wilde reageren, verbood rechtbankpresident mr. E. Bakermans hem dat. Tijdens een schorsing deelde Laumen aan raadsvrouw mr. Dubois mee dat hij het risico groot acht dat de directie gevangeniswezen van het ministerie van justitie zal besluiten het viertal in verschillende huizen van bewaring onder te brengen.

Of het werkelijk zal gebeuren, wist Laumen de rechtbank ook niet te melden. Het gerucht werd de rechtbank door mr. M. Hegeman, advocate van Harte, overgebracht. Zij vond de handelwijze van Justitie een schoffering van de rechtbank. Laumen benadrukte dat hij in een eventuele overplaatsing geen enkele hand had. „Ik acht het evenwel niet uitgesloten, omdat het ministerie na enige ontvluchtingen de beperkingen voor risicovolle patiënten heeft opgeschroefd". Mocht Justitie tot overplaatsing besluiten, dan zullen de raadslieden van de verdachten daar een kort geding tegen aanspannen.

Getuigen

Tegen de zin van Laumen zullen twee echtparen volgende week als getuigen worden gehoord voor de rechtbank. De vrouw van het ene paar heeft op 27 mei drie gemaskerde mannen zien schieten op de Australiërs. Het andere echtpaar heeft Hughes gezien achter het stuur van de rode Opel Kadett die voor en na het gebeuren door het viertal is gebruikt. Laumen vond het onterecht dat „een stelletje mensen dat bereid is zijn nek uit te steken hier naar toe gesleept moet worden om geconfronteerd te worden met de verdachten".

Laumen wond zich bijzonder op over het feit dat de verklaringen van de getuigen op wetenschappelijke waarde worden geschat door de Leidse prof. dr. W. A. Wagenaar. „Meneer Wagenaar zal dan als eindrechter vertellen of wat de getuigen zeggen gezien te hebben, ook werkelijk gezien is. Wagenaar pretendeert wetenschap te beoefenen en meent een oordeel te kunnen geven over de getuigen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.