+ Meer informatie

Kok wil in zomer gat tussenbalans dichten

„Pijn is dank zij PvdA eerUjk verdeeld"

2 minuten leestijd

EMMEN - Minister Kok van financiën wil deze zomer bij de discussies over de begroting voor 1992 het gat van 2,5 a 3 miljard gulden dichten waarmee het financieringstekort van het Rijk in 1994 op 3,25 procent uit moet komen.

Kok opperde gisteren in Emmen tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA de mogelijkheid om voor sommige inkomensgroepen de belasting te verhogen. Nog voor de zomer komt de commissie-Stevens namelijk met een advies voor belastingherziening. Volgens vice-premier Kok moet het mogelijk zijn enkele maatregelen uit dat pakket naar voren te halen en versneld in te voeren.

De PvdA-leider wilde gisteren „niet dramatisch" doen over het gat van 2,5 a 3 miljard dat nog resteert na de tussenbalans. „Dat is geen losbolligheid in verkiezingstijd, maar ik weet hoe snel feiten en cijfers kunnen veranderen", aldus Kok. Hij noemde als voorbeeld de rente en de mogelijke groei van de economie.

Uitleggen

Kok gebruikte zijn toespraak vooral om aan de PvdA'ers de noodzaak van een tussenbalans uit te leggen. Volgens hem maakt het een groot verschil of de PvdA of de WD in de regering zit. De pijn is volgens Kok nu rechtvaardig verdeeld. Hadden de liberalen nog in de regering gezeten, dan was er volgens Kok weinig of niets gedaan aan de lasten van huiseigenaren en automobilisten, maar wel aan die van huurders en reizigers met het openbaar vervoer.

„Als de heer Bolkestein (VVD) in zijn eerste reactie op de tussenbalans de verhoging van het huurwaardeforfait vierkant afwijst, dan is dat een illustratie dat het ook anders kan. Wel het harde verhaal tegen de huurders; maar de eigen woningbezitters, en vooral degenen met een groot huis, de handen boven het hoofd houden", zo betoogde Kok.

Kok benadrukte dat de PvdA van nature een bestuurderspartij is. Dat heeft het verleden geleerd, aldus de PvdA-leider. Hij erkende dat de PvdA in de Tweede Kamer een omslag heeft meegemaakt nu men geen oppositiepartij maar regeringspartij is. Dat betekent keuzes maken. en ook niet-populaire maatregelen nemen. „Ik zeg niets van de mensen die deze omslag niet zo snel mee konden maken. Ik ga door met uitleggen, maar ik wil ook vragen stellen. Mensen, kijk naar de wijze waarop in de jaren tachtig is bezuinigd en naar nu. Toen werd veel afgewenteld op de uitkeringsgerechtigden en op de ambtenaren, nu is er sprake van een eerlijke verdeling van de lasten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.