+ Meer informatie

Dienstweigeraars mogen niet staken

Officier eist boete van f 500

2 minuten leestijd

UTRECHT — Een boete van vijfhonderd gulden of tien dagen gevangenisstraf eiste officier van justitie mr. H. Droesen dinsdag in Utrecht tegen twee dienstweigeraars die vorig jaar juni vijftien dagen lang gestaakt hebben.

De meest uiteenlopende artikelen kwamen gisteren en vandaag onder de hamer.

De vergadering van dienstweigeraars (VD) had de staking uitgeroepen om een proces uit te lokken. Gewetensbezwaarden die vervangende dienst doen zijn strafbaar als ze langer dan veertien dagen van hun werk wegblijven.

De dienstweigeraars voerden aan dat ze de staking als uiterste middel hadden gebruikt om een serieus gesprek op gang te brengen met het ministerie van Sociale zaken. Al jarenlang heerst er onder de dienstweigeraars onvrede oyer het tewerkstellingsbeleid van dat ministerie. Overleg daarover heeft tot nu toe volgens de VD niets opgeleverd. De vereniging eist met name een verandering van de rechtspositie van de gewetensbezwaarde en een tewerkstellingsbeleid dat is afgestemd op diens motieven en capaciteiten.

Na twee ééndagsstakingen in 1979 en 1980, waarop het ministerie niet reageerde, besloot de VD tot een vijftiendaagse staking. Daaraan deden 27 dienstweigeraars mee, waarvan de eerste twee zich dinsdag voor de Utrechtse rechtbank verantwoordden. De stakers vroegen de rechter uit te spreken dat het hier om een rechtmatige staking gaat omdat het beoogde doel gerechtvaardigd is.

De officier van justitie zei dit soort acties niet te kunnen toestaan omdat dat de samenleving zou ontregelen. „Zo'n protest krijgt pas betekenis als van te voren vaststaat dat het gevolgen heeft", zo zei mr. Droesen. Mr. A. van Delden, president van de rechtbank, zal over twee weken uitspraak doen. Inmiddels heeft de VD van 1 tot en met 16 juni een nieuwe vijftiendagenactie aangekondigd. • DEN HAAG — De Eerste kamer heeft dinsdag de leegstandswet aangenomen met 61 stemmen voor en 9 stemmen tegen. Tegen de leegstandswet stemden de fracties van de CPN, de PPR, de PSP en vier leden van de PvdA, te weten de senatoren Nagel, van den Bergh, mevrouw D'Ancona en van de Zandschulp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.