+ Meer informatie

Bijbetaling Ritalin teruggedraaid

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het medicijn Ritalin blijft vooralsnog volledig vergoed. Minister De Geus van Volksgezondheid heeft de bijbetaling voor het medicijn tijdelijk teruggedraaid, zo is gisteren bekendgemaakt. De maatregel blijft van kracht totdat binnenkort een nieuw alternatief middel op de markt verschijnt.

Patiënten moesten vanaf 1 november bijna 3 euro bijbetalen voor dertig tabletten Ritalin, dat vooral wordt verstrekt aan kinderen met gedragsstoornissen zoals ADHD. Dat kwam door de komst van Equasym, eenzelfde soort geneesmiddel, dat veel goedkoper is. De zorgverzekeraars vergoeden voortaan alleen de 3,63 euro die dat nieuwe medicijn kost.

Probleem is echter dat Equasym tegen de verwachting in nog niet verkrijgbaar is. Daarom blijven patiënten aangewezen op het duurdere Ritalin van fabrikant Novartis. Het gebruik van Ritalin is sinds 1997 meer dan verdrievoudigd en schommelt rond de 200.000 recepten per jaar.

De Geus komt de patiënt tegemoet omdat hij het belachelijk vindt dat over de ruggen van de gebruikers de fabrikant de prijs hoog houdt. Hij noemt de prijsverhoging voor Ritalin van zeker 80 procent de afgelopen jaren "absoluut manipulatie." Novartis heeft sinds 1998 de prijs verhoogd van 3,63 euro naar 6,42 euro voor dertig pillen van 10 milligram. Het departement bestempelt dit als een "extreme vermeerdering."

Omdat er nog geen generiek middel was, volgde het ziekenfonds de steeds hogere prijs. Door de komst van Equasym komt er straks wel een vergoedingslimiet. Bedoeling van dit systeem is dat fabrikanten hun prijs verlagen tot de vergoedingslimiet. Anders zouden ze zich uit de markt prijzen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid passen de meeste producenten hun prijzen aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.