+ Meer informatie

Jan Terlouw zegt even wat terug

4 minuten leestijd

ARNHEM — Woensdagavond een paar minuten voor acht uur. Zaal vier van het Haarhuishotel in Arnhem stroomt geleidelijk aan vol met gasten. Het doel van hun komst laat zich gemakkelijk raden. Het hangt levensgroot aan de muun Jan Terlouw van D'66.

9 gr. 7 gr. 14 gr. 10 gr. 6 gr. 3 gr. 4 gr. 4 gr. 2 gr. 3 gr. 13 gr. 5 gr. 7 gr. 7 gr. 11 gr. 12 gr. 10 gr. 4 gr. 11 gr. 3 gr. 7 gr. 7 gr. 10 gr. 3 gr. 6 gr. Igr. 14 gr. 14 gr.

Na wat gehannes met de microfoon klatert zijn stem dan toch versterkt door de zaal. De lijsttrekker van „het redelijk alternatief" komt dan ook meteen goed op gang: „Ik zeg maar eens even wat terug, ook al ben ik dat eigenlijk niet gewend." Later op de avond vindt Jan Terlouw „het volstrekt normaal dat men in de verkiezingsstrijd soms onaardige dingen tegen elkaar zegt". Hij ligt daar echter niet wakker van stelt Terlouw zijn luisteraars gerust.

Een opvallend groot aantal vrouwen heeft zich in de zaal verzameld. Opnieuw blijkt dat de lijsttrekker goed in de smaak valt bij het vrouwelijk geslacht. Stille bewondering gloeit de verwoordér van „het redelijk alternatief" tegemoet. Eigenlijk hoort dat redelijk alternatief met drie hoofdletters geschreven te worden. Juist vanweg die redelijkheid toch maar met kleine letters gedrukt.

„Bijlage van de PvdA"

Fel keert Terlouw zich tegen de drie grote partijen. Hij beklemtoont voor zijn gehoor dat D'66 niet blindelings de PvdA zal volgen. Ook Wiegel die D'66 een „bijwagen van de PvdA" noemt, laat hij niet ongemoeid. Terlouw: „Er gaat geen dag voorbij of de WD geeft een persbericht uit dat uitsluitend over D'66 gaat", verwijt hij de liberalen. „En ook het CDA is boos op ons", klaagt Terlouw.

Het waarom van dit verzet tegen D'66 is haar lijsttrekker volkomen duidelijk: „De PvdA wil dat wij blindelings volgen, het CDA wil in het machtscentrum blijven en de WD wil regeren."

Een kabinet gevormd door PvdA, D'66, PPR en PSP vint Terlouw niet realistisch. Hij wil zich niet door twee mini-partijtjes voor laten schrijven wat nu eigenlijk progressief is. Hoewel de ideeën van de PPR hem wel liggen, vindt Terlouw deze partij te radicaal. „Dat is niet de weg." Het pacifisme van de PSp fioemt hij sympathiek. Terlouw gelooft echter niet dat pacifisme de vrede dichterbij brengt. Snap het niet

Het CDA.komt er ook niet best af. „Wat wij tegen het CDA hebben is dat deze partij altijd een heel lenig programma schrijft. Ons grootste bezwaaris dat je niet weet wat je er aan hebt." Ook van het CDA snapt Jan Terlouw „nooit zoveel".

Toch geeft hij de voorkeur aan een regering bestaande uit CDA, PvdA en D'66. Het CDA-programma ligt op het gebied van natuurbescherming, de sociale minima en de defensiepolitiek een stuk dichter bij dat van D'66 dan het programma van de WD. Wel wetend dat de kans heel klein is noemt Terlouw regeren met de WD geen onoverkomelijke hinderpaal.

Nieuws

„Er is iets nieuws nodig", houdt Jan Terlouw een gretig luisterend publiek voor. „Het socialisme heeft zijn grote waarde gehad. De liberalen hebben hun waarde bewezen, maar zij zorgen niet voor een foUow-cup. En ik zie niet hoe chnstaen-democraten een antwoord ; nu hebben."

Jan Terlouw zoekt naar een goed woord voor D'66. Hij vindt het niet. „Het is nieuw. Het is anders. Het hoort bij deze tijd."

D'66 wil antwoord geven op wat de mensen belangrijk vinden. Een redelijkalternatief bieden. D'66 wil de mensen tegeihget komen in hun verlangen naar vrede, gezondheid, contacten en duur-,; zaamheid. Terlouw legt zijn luisteraars de vraag voor waarom wij precies handelen in strijd met wat iedereen wil?. Het D'66-antwoord op die menselijk vragen is een terugdringen van de kernwapens, een nationale gezondheidsver-' zekering en het bevorderen van de kleinschaligheid op allerlei gebied.D'66 wil de strijd aanbinden tegen de bureaucratie bij de overheid, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven.

„De samenleving gaat de verkeerde kant uit", waarschuwt een zichzelf toch positief waarderende Jan Terlouw. „Als ik er al in geloofd heb, nu geloof ik niet meer in de regering. Je kunt van het gezicht van de regering aflezen dat zij blij is dat er een eind aankomt. Dat zij de last kunnen afwentelen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.