+ Meer informatie

Anglicanen VS hergroeperen zich

Eigen netwerk bundelt conservatieven

2 minuten leestijd

PITTSBURGH - Conservatieve anglicanen gaan een nieuw netwerk oprichten van theologisch behoudende kerken en parochies. Het netwerk is een reactie op de recente wijding van de eerste openlijk homoseksuele anglicaanse bisschop.

De Pittsburghse bisschop Robert Duncan zal het netwerk van de anglicaanse gemeenschap van diocesen en parochies leiden. De installatie ervan is op 19 januari.

The American Anglican Council, de conservatieve groepering die zich keerde tegen de wijding van Robinson, zei gisteren dat het idee van een netwerk is ontstaan tijdens een internationale bijeenkomst van anglicaanse en episcopaalse leiders op 20 november in Londen. Episcopaalse bisschoppen die deze vergadering bijwoonden, waren onder meer de bisschoppen Duncan, Edward L. Salmon (diocees van South Carolina), James B. Stanton (Dallas) en Jack L. Iker (Fort Worth).

De gedelegeerden zullen in januari een handvest opstellen alsmede een theologisch platform oprichten dat vijftien stellingen formuleert. In een brief aan de kerkleiders en lekenvoorgangers in het diocees van Pittsburgh, stelt bisschop Duncan dat zijn plan geschuwd wordt door de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams. Het netwerk is, zo schrijft hij, van wezenlijk belang om de orthodoxe minderheid te behoeden voor marginalisering. Het is "een plaats van ontmoeting van hen die solidair de antischriftuurlijke beslissingen van de Algemene Conventie verwerpen."

Van de in totaal dertien diocesen die zich bij het netwerk hebben aangesloten, zal ieder diocees een geestelijke naar het netwerk afvaardigen. Er zijn geen plannen om kerkelijke leiders of leken uit conservatieve parochies in andere diocesen uit te nodigen.

Er is nog geen officiële reactie van het hoofdkantoor van de Episcopaalse Kerk op het opgerichte netwerk. "De strategie van het netwerk is nog niet geheel duidelijk", zegt woordvoerder Jim Solheim. "Een belangrijk probleem is of verontruste geestelijken een plaats in de diocees kunnen innemen zonder de toestemming van de bisschop."

De wijding van de eerste homobisschop in de VS dreigt de wereldwijde anglicaanse kerkgemeenschap te scheuren. De meeste kerken in de derde wereld, die ongeveer 50 miljoen van de 70 miljoen anglicanen uitmaken, willen zich losmaken van de anglicanen in de VS, zo werd enkele weken geleden bekend. Ze achten de bisschopswijding van Robinson onverenigbaar met de bijbelse uitspraken over seksualiteit en de grondslag van de Anglicaanse Kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.