+ Meer informatie

Goedkope stroom voor Nederland

Overeenkomst met Duitse centrale

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Met de Vereinigte Elektrizitätswerke Westfalen een van de afnemers van Nederlands aardgas in West-Duitsland, is overeenstemming bereikt over een geringe verhoging van de aardgasprijs in ruil voor de levering van goedkope elektriciteit uit Duitsland. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische zaken gisteren bevestigd.

De heer Spierenburg, die namens de Nederlandse regering met de buitenlandse afnemers van ons aardgas onderhandelingen voert over hogere aardgasprijzen, heeft deze overeenkomst met de Vereinigte Elektrizitätswerke Westfalen gesloten, omdat deze maatschappij niet de volle prijsverhoging kan betalen. Dit komt door de brandstofstructuur van dit openbare nutsbedrijf. De elektrische centrales van VEW draaien hoofdzakelijk op Duitse kolen en verder op ons aardgas en de stroom van de VEW is daardoor al betrekkelijk duur. De VEW is daardoor niet in staat de volle prijsverhoging te betalen, die Nederland met de andere Duitse afnemers is overeengekomen. Daarom is als oplossing gekozen voor een geringere dan de eigenlijk gewenste prijsverhogingen voor ons aardgas in ruil voor de levering van aanzienlijke hoeveelheden stroom door VEW aan Nederland. De leveranties van deze stroom zullen plaatsvinden in de periode 1990 tot het jaar 2000. De stroomleveranties zullen gelijk zijn aan de produktie van een centrale met een capaciteit van 700 megawatt.

De VEW zal onze instemming met een betrekkelijke lage prijsverhoging voorts belonen met het bestellen van materieel voor de door haar te bouwen kolencentrales. De maatschappij is van plan nog vier kolengestookte elektrische centrales te laten bouwen. Voorts heeft VEW toegezegd dat zij kolen via de steenkolenhandelsvereniging en een dochtermaatschappij daarvan zal betrekken.

Het contract, waarin deze overeenkomst is vastgelegd, is nog niet getekend. Minister Van Aardenne van Economische zaken is van plan zeer spoedig, mogelijk nog deze week, de overeenkomst met de VEW mede te delen aan de Tweede kamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.