+ Meer informatie

Verantwoord koken kost tijd

4 minuten leestijd

Agar-Agar
Natuurlijk is iedereen het erover eens dat we zo veel mogelijk gezond en verantwoord moeten eten. Maar of iedereen de moeite zal nemen daarom zelf zijn volkoren-spaghetti te kneden en te malen? Om naar een reformwinkeltje dertig kilometer verderop te gaan en daar alfalfa, mungobonen of agar-agar (wat dat dan ook zijn moge) te kopen? Ik vermoed het niet. De doorsnee-huisvrouw in elk geval niet. 't Is dan ook de vraag of er een markt is voor "Verantwoord koken" een kookboekonder redactie van Ria van Eijndhoven. De foto's (van ongeveer een kwart van de recepten) spreken zonder meer aan; daar zit het probleem niet. De gevulde graanbollen zien er prima uit en de karwijzaadaardappeltjes met kwark lijken beslist niet onsmakelijk. Maar de recepten zijn te omslachtig en de ingrediënten moeilijk verkrijgbaar. Bovendien kan gezond eten toch smakelijk zijn zonder al die vreemde poespas? Liefhebbers van het ongewone zullen echter smullen van dit boek. Er staan ideeën in voor ontbijten, salades, dessert, peulvruchten- en granengerechten, vis, vlees, brood en koek. "Verantwoord koken" onder red. van Ria van Eijndhoven; uitg. Rebo Culinair, Lisse; 160 blz., ƒ 19,90.

Gezond eten betekent beslist niet: elke dag rauwkost op je bord. Pizza, pilaf en pastei horen er ook bij. Wel met andere ingrediënten, die je (nog?) niet in de supermarkt aantreft... Hoeveelheden voor vier personen.

Mini-pizza's
20 g verse gist, 2-3 eetl. lauw water
300 g tarwe-volkorenbloem
ca. 2 dl lauw water, 1 eetl. maïskiemolie
V2 theel. zout, 30 g peterselie
30 g zuring, 2 teentjes knoflook
Verse gist in lauw water oplossen. Met volkorenbloem, lauw water, maïskiemolie en zout tot een deeg kneden. Zuring afspoelen en fijnhakken, teentjes knoflook pellen en snipperen. Dit met de kruiden door het deeg kneden. Ca. 1 uur op een warme plaats laten rijzen. Het deeg in 12 porties delen, met bebloemde handen 12 dunne ronde pizzabodems vormen. 300 g worteltjes, 1 eetl. maïskiemolie weinig zout, 300 g kleine stevige tomaten ca. 300 g courgette, 300 g Mozzarella peper, 4 eetl. maïskiemolie 1 eetl. gehakte basilicum Worteltjes schoonmaken, schillen, wassen, in 5 mmm dikke schijfjes snijden. Maïskiemolie verhitten, de wortel daarin stoven, met weinig zout op smaak brengen, in ca. 10 minuten halfgaar stoven. Tomaten wassen, de kroontjes verwijderen, de tomaten in ca. 7 mm dikke plakjes snijden. Courgette wassen, de uiteinden afsnijden, in 5 mm dikke schijven snijden. Mozzarella uit laten lekken, in stukjes snijden. Vier pizza's met courgette, vier met wortel en vier met tomaat beleggen, dan met Mozzarella, zout en peper bestrooien. Leg ze op twee ingevette bakplaten en schuif ze na elkaar midden in de voorverwarmde oven. Oven op 180-200 graden, baktijd: 25-30 minuten. De pizza's met maïskiemolie besprenkelen, met gehakte basilicum bestrooien en heet serveren.

Volkorenspaghetti met saus
300 g tarwe-volkorenbloem
2 eieren, 2 eetl. maïskiemolie
1 theel. zout, ca. 0,7 dl water
3 eetl. olijfolie
Voorde olijven-notensaus:
150 g amandelen, 3 dl melk
150 g ontpitte groene olijven
3 eetl. uitgelekte kappertjes
versgemalen zwarte peper
Tarwe-volkorenbloem met eieren, maïskiemolie, zout en water tot een zeer stevig deeg kneden. Met behulp van de keukenmachine spaghetti ervan maken. De deegdraden steeds op een lengte van 20-30 cm afsnijden, terwijl de keukenmachine blijft draaien. De deegdraden steeds tot een kluwen vormen en minstens een dag laten drogen. In een grote pan ruim water met zout aan de kook brengen, de spaghetti daarin in 5-20 minuten (afhankelijk van de droogte) beetgaar koken, in een zeef laten uitlekken en door olijfolie halen. Amandelen met ontpitte groene olijven en melk pureren. Uitgelekte kappertjes erdoor roeren, met versgemalen zwarte peper op smaak brengen en bij de spaghetti serveren. Tip: Wie een spaghettimachine heeft, kan in één keer vier keer zoveel spaghetti maken. Goed gedroogd is de spaghetti enkele maanden houdbaar. De spaghetti kan ook zonder machine worden gemaakt: voor het deeg is dan (afhankelijk van de meelsoort) 2-4 eetl. water meer nodig, zodat het deeg stevig en goed uit te rollen is. Het deeg 2 mm dik uitrollen en in smalle repen -tagliatelle- snijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.