+ Meer informatie

Krajina roept zich uit tot republiek

Nieuwe eenheid leunt op Servië

2 minuten leestijd

BELGRADO/ZAGREB (DPA/AFP/RTR) - Krajina, een van de Servische gebieden in Kroatië, heeft zich gisteren onafhanl(elijk verlilaard en Milan Babic gekozen tot de eerste president „van de nieuwe eenheid in federaal Joegoslavië". Dit heeft Radio Belgrado gemeld.

Tegelijkertijd nam de volksvertegenwoordiging van Krajina, dat ligt in het achterland van de Dalmatische kust rond Knin. een grondwet aan.

Ook 'autonome" Servische gebieden in Slavonië in het oosten van Kroatië, Baranja en West-Srem, riepen de onafhankelijkheid uit tijdens de zitting van hun volksvertegenwoordiging die werd gehouden in Beli Manastir en sloten zich direct aan bij de nieuwe „republiek van Servisch Krajina". Samen vormen zij „een geografisch gescheiden staatseenheid", aldus Tanjug.

Volgens Babic zal de nieuwe Joegoslavische republiek „in gehele soevereiniteit met andere republieken een nieuw Joegoslavië of een alliantie van Servische staten vormen'*.

Het uitroepen van de onafhankelijke republiek komt twee dagen na een besluit van de Europese Gemeenschap om Joegoslavische deelrepublieken te erkennen als onafhankelijke staten op 15 januari als deze voldoen aan de internationale criteria wat betreft mensenrechten en democratie.

De Duitse regering besloot gisteren zoals verwacht de twee Joegoslavische deelrepublieken Kroatië en Slovenië te erkennen. Volgens woordvoerder Dieter Vogel zal deze formele erkenning in overeenstemming met het besluit van de EG pas worden uitgevoerd op 15 januari.

Boycot

Als antwoord op de vervoersboycot van Bonn tegen Servië zullen de Joegoslavische grenzen vanaf middernacht worden gesloten voor Duitse vliegtuigen, vrachtwagens en schepen. De Zweedse regering sloot zich gisteren aan bij het EG-standpunt over de erkenning van Kroatië en Slovenië. Ook Tsjechoslowakije, Hongarije en Polen volgen het beleid van de EG ten aanzien van Kroatië en Slovenië, meldde het persbureau CSTK gisteren.

De Kroaten reageerden gisteren spontaan met een uitbarsting van schoten in de lucht op Duitslands belofte om hun onafhankelijkheid te erkennen.

In verscheidene delen van Kroatië werd ook gisteren weer zwaar gevochten, met name in West-Slavonië rond Pakrac, Nova Gradiska en Novska. Ook uit Osijek werden nieuwe gevechten gemeld. De federale luchtmacht heeft volgens de Kroatische radio verscheidene dorpen gebombardeerd.

De Joegoslavische premier. Ante Markovic, is gisteren afgetreden wegens onenigheid over de hoogte van de in de begroting voor 1992 opgenomen defensiefondsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.