+ Meer informatie

Niet-rijdend personeel zou moeten inleveren

Voorstel b en w in HTM-conflict:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — B en w van Den Haag bekijken de mogelijkheid het niet-rijdend personeel van het Haagse vervoerbedrijf HTM in te laten leveren om financieel op gelijke voet te komen met de stakende bus- en trambestuurders. Zo zou kunnen worden voldaan aan de eisen van de stakers, die altijd de nadruk hebben gelegd op gelijkberechting van rijdend en niet-rijdend personeel.

Dit heeft wethouder Nyqvist van Verkeer en vervoer, tevens voorzitter van de raad van beheer van de HTM, in de nacht van maandag op dinsdag meegedeeld tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Hij zei zijn best te zullen doen de vervoersbonden FNV en CNV dinsdagmiddag een uitgewerkt voorstel te presenteren. De wethouder hoopt met dit voorstel een einde te maken aan de nu al bijna drie weken durende staking bij het Haagse openbaar vervoer.

Zoals bekend eisen de buschauffeurs en trambestuurders inschaling in loonschaal zes met behoud van zes procent ongemakken toeslag. Het niet-rijdend personeel heeft deze hogere inschaling al eerder dit jaar gekregen en behield daarbij de ongemakkentoeslag.

Het gedeeltelijk of zelfs geheel terugdraaien van deze inkomensverbetering van het niet-rijdend personeel ziet het college van b en w als een mogelijkheid om een oplossing in het loonconflict te bereiken.

B en w hebben verder besloten zich nader te beraden over een motie van de PvdA, die inhoudt dat de gemeente de eisen van de stakers inwilligt en de lasten daarvan voor haar eigen rekening neemt. Het college gaat bekijken of het eventueel uitvoeren van de motie in strijd is met de wet.

Niet drukker
Het Rotterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf RET heeft niet het gevoel dat meer mensen van het openbaar vervoer gebruikmaken nu het gratis is. Volgens de RET waren er maandag nog geen meldingen binnengekomen dat tram, bus of metro wegens drukte mensen moesten laten staan.

Of het vrij vervoer het afgelopen weekeinde een grote aantrekkingskracht had viel moeilijk te zeggen omdat toen onder meer de jaarlijkse ,,binnenstaddag" werd gehouden, die altijd al veel mensen naar het centrum trekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.