+ Meer informatie

Van Agt prijst de vakbeweging

„Toonbeeld van redelijkheid"

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — De vakcentrales FNV en CNV zijn een toonbeeld van gematigdheid en redelijkheid. Onze vakbeweging wordt geleid door redelijke mensen en als we dat vergelijken met ons omringende landen, bijvoorbeeld België en Engeland, dan biedt dat hoop voor de toekomst.

Deze waarderende woorden aan het adres van de vakbeweging sprak CDAlijsttrekker Van Agt vrijdagavond uit op een verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam. Van Agt erkende overigens wel dat zijn kabinet en de vakcentrales het de afgelopen jaren niet altijd met elkaar eens zijn geweest.

Van Agt zei ook te bemerken dat werknemers de ernst van de economische situatie in Nederland inzien. Hij concludeerde dit uit een weigering van Rotterdamse havenarbeiders om te gaan staken, ondanks het advies hiertoe van de vakbonden en het feit dat de NSM-werknemers in Amsterdam besloten hebben de middelen die voor een afvloeiingsregeling bestemd waren, te investeren voor het voortbestaan van de werf.

Van Agt gaf geen duidelijk antwoord op een vraag uit de zaal of hij nu voor of tegen de plaatsing van de nieuwe middellange afstandskemwapens van de NAVO is. Van Agt benadrukte dat de Sowjet-Unie sedert eind 1977 elke week een nieuwe SS-20 raket plaatst. met de kernkop, en dat dit tot een nucleair overwicht van Sowjet-Unie dreigt te leiden. De beslissing waar Nederland in december voor staat moet volgens Van Agt genomen worden in het licht van de resultaten van besprekingen met de Sowjet-Unie of de reële verwachting van resultaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.