+ Meer informatie

Regering van Rabin biedt ontslag aan

Vervroegde verkiezingen in Israël

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Premier Yitzhak Rabin van Israel is maandag afgetreden en heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven in een dramatische poging zijn arbeiderspartij door dit gebaar sterker uit de verkiezingen te voorschijn te doen komen. Rabin kondigde zijn besluit aan in een kabinetsvergadering en spoedde zich daarop naar president Ephraim Katzir teneinde hem op de hoogte te stellen.

„Wij zijn nu demissionair", verklaarde minister van justitie Chaim Zadok terwijl Rabin met Katzir overlegde. Rabin zag er ontspannen uit toen hij bij Katzir aankwam. Eerder had hij tegenover verslaggevers verklaard dat zijn aftreden geen afbreuk zou doen aan de besluitvaardigheid van de regering. Hij wilde kennelijk aan het buitenland laten weten dat de regeringscrisis in Jeru

RABIN ..demissionair. zalem onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten niet in de weg hoefde te staan.

Krachtmeting

Politieke waarnemers verwachten dat nu in mei vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden, die een krac^itmeting zullen zijn tussen haviken en duiven over het toekomstige beleid terzake een regeling met de Arabieren. Het aftreden van de regering vormt de climax van een weekeinde van verrassende ontwikkelingen.

Rabin heeft zondag zelf de stoot gegeven tot deze ontwikkelingen door drie ministers van de Nationaal Religieuze Partij uit zijn regering te zetten waarmee het einde werd ingeluid van zijn twee en een halfjaar oude coalitie.

Rabin heeft veel te winnen bij vervroegde verkiezingen. Zijn verhoogde prestige zal het hem ook gemakkelijker maken de uitdagingen van anderen uit de Arbeiderspartij, die op zijn post azen ^oals minister van defensie Sjimon Peres, te weerstaan.

Verkiezingen in mei zullen verder de partijen van het midden weinig tijd laten zich aaneen te sluiten en een einde te maken aan 28 jaar onafgebroken bewind van de Arbeiderspartij. men van de generatie Golda Meir. Maar hij bleef een benoemde premier, die nog niet de krachtproef van parlementsverkiezingen had doorstaan.

Hij is een afstandelijk man, met weinig gevoel voor humor, en heeft nooit het hart van het volk kunnen winnen. Zijn grootste triomf is de actie geweest waarbij de gijzelaars op het v iegveld van Entebbe werden bevrijd door Israëlische commando's.

De meningsverschillen in zijn eigen partij heeft Rabin niet kunnen bedwingen. Er ging geen week voorbij of hij had ruzie met Peres, over kleine en over grote kwesties. Rabin voerde een duidelijk op de Verenigde Staten afgestemd buitenlands beleid. Hij was gematigd terzake de kwestie van de bezette Arabische gebieden en weerstond wat dat betreft de druk van haviken als Peres.

De grootste rivalen van Rabin bij de komende verkiezingen zitten in het rechtse Likoed- blok, dat pleit voor annexatie van alle bezette gebieden. Het centrumblok stelt zich in deze kwestie nog gematigder op dan Rabin. Wint het centrum dan zou het met de Arbeiderspartij van Rabin een coalitie kunnen aangaan, die bereid zou zijn tot territoriale concessies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.