+ Meer informatie

Branden bezorgen brandweer veel werk

4 minuten leestijd

APELDOORN - Vijf grote branden en een brandje op een zolder hebben de brandweer afgelopen weekeinde handenvol werk bezorgd. De brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag woedde in een leegstaand pand in Den Bosch is vermoedelijk aangestoken. Een politiewoordvoerder sprak zaterdagmiddag van een "ernstig vermoeden, ingegeven door de brandweer."

In het pand aan de Bossche Churchilllaan zou een opvangcentrum voor verslaafde daklozen komen. Het voornemen deze mensen in het pand te huisvesten is een heikel punt in de buurt, maar of de twee zaken met elkaar te maken hebben is nog onduidelijk.

Boze inwoners van de wijk Den Bosch-West hadden burgemeester Rombouts van Den Bosch woensdagavond al gezegd dat een leegstand pand in de Brabantse hoofdstad "in de fik moest", zei Rombouts zaterdag. Het pand brandde helemaal uit. Daarbij kwam asbest vrij, dat zich in de omgeving verspreidde. Na de dreigementen uit de buurt ging de politie extra surveilleren.

De drie personen die het pand bewoonden om kraken tegen te gaan, waren echter in de nacht van vrijdag op zaterdag niet thuis. Eigenaar Brabant Wonen van het pand had deze bewoners woensdagavond al gewaarschuwd dat brandstichting dreigde, zei Rombouts. Hij wist niet of deze bewoners vooraf door eventuele brandstichters gewaarschuwd zijn om het gebouw tijdig te verlaten.

De wijk verzet zich hevig tegen het voornemen van het stadsbestuur om in het pand vijftien daklozen op te vangen met psychiatrische en verslavingsproblemen. Woensdagavond liepen tijdens een bijeenkomst van een kleine 200 wijkbewoners met burgemeester Rombouts de emoties hoog op.

In verband met een uitslaande brand in de Witte de Withstraat in Den Haag zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag acht woningen ontruimd. Het vuur ontstond op de zolderetage van een van de panden en brandde door naar de tweede etage. Het sloeg vervolgens over op de zolder van het naastgelegen huis. Uit voorzorg ontruimde de brandweer gedurende een paar uur de omliggende panden. De meeste bewoners konden later naar hun woning terugkeren. Vijf mensen zijn elders ondergebracht. Volgens de brandweer zijn er geen slachtoffers gevallen. Hoe de brand kon ontstaan, is onduidelijk.

Veertien bewoners van verzorgingscentrum Sint Camillus in Roermond zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in verband met brand geëvacueerd. Volgens de brandweer was er sprake van veel rookontwikkeling. De bedlegerige mensen werden van een bijgebouw naar het hoofdgebouw gebracht. Niemand raakte gewond. De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar hun kamers. De brand brak uit in een van de kamers en kon vrij snel worden geblust. De oorzaak is niet bekend.

Een grote brand heeft zaterdagavond een school in Hoogezand-Sappemeer gedeeltelijk in de as gelegd. Vijf van de veertien klaslokalen van basisschool 't Heidemeer gingen in vlammen op. Er vielen geen gewonden. De verwoeste klaslokalen waren peuter- en kleuterlokalen.

In het Zuid-Hollandse Tienhoven (gemeente Zederik) is gisteravond rond 19.45 uur brand uitgebroken bij een autoreparatiebedrijf. Medewerkers van het bedrijf zagen kans na ontdekking van de brand gasflessen uit de brandende werkplaats te halen. De brand gaf flinke rookoverlast. De politie sloot de Lekdijk af. De werkplaats van het bedrijf werd zwaar beschadigd. De oorzaak is nog niet bekend.

Een felle brand heeft zaterdagavond een camper- en caravanbedrijf in het Brabantse Mill verwoest. Zeker één nieuwe camper ging verloren. De brandweer kreeg bij het blussen hulp van korpsen uit omliggende gemeenten. Het getroffen bedrijf hield zich bezig met de inrichting van campers. Ook een aangrenzend autobedrijf werd door de brand getroffen. De oorzaak van de brand en de omvang van de schade zijn nog niet bekend.

Op de zolder van een woning aan de Frans Lebretlaan in Dordrecht is gistermorgen brand uitgebroken. Waarschijnlijk ontstond er kortsluiting bij de daar aanwezige hennepkwekerij. Ook was er iets mis met de elektriciteitsmeter. De twee bewoners, een 31-jarige vrouw en een 37-jarige man, weigerden de woning te verlaten, mogelijk door de aanwezigheid van de kwekerij. Ze kregen daardoor veel rook binnen en werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.