+ Meer informatie

guerrilla van moord

Arbeiders (26) bij plantage gedood

2 minuten leestijd

SALISBURY — Het mUitair opperbevel in Salisbury heeft maandag meegedeeld dat nationalistische guerrillastrijders zeker 26 Afi-ikaanse plamtage-arbeiders hebben doodgeschoten.

Bij een overval op een thee-plantage in Rhodesië, bij de grens met Mozambique, zouden de guerrilleros de arbeiders en hun gezinnen hebben ontvoerd. Later werden de mannen van de anderen gescheiden, en meegevoerd naar een aangrenzende plantage. Daar moesten de arbeiders gaan liggen, waarna „de terroristen het vuur openden. Zeker 26 Afrikaanse mannen werden gedood, en zeven gewond", aldus he^ legercommunique. De veiligheidstroepen vonden de slachtoffers later, en brachten de gewonden over naar het ziekenhuis in Umtali. Volgens het communique werden enkele arbeiders nog vermist.

Met 124 stemmen voor, nul tegen en zeven onthoudingen heeft de Algemene Vergadering der VN maandag een ontwerp-resolutie aangenomen, waarin aangedrongen wordt op ruimere economische sancties tegen het blanke minderheidsbewind in Rhodesië. De Veiligheidsraad zou met spoed bijeen moeten komen om de zaak te behandelen. In de resolutie wordt de voortgezette invoer van chroom en nikkel uit Rhodesië door de Verenigde Staten veroordeeld. De VS stemden in de commissie tegen de resolutie, maar onthielden zich bij de stemming van maandag. De Amerikaanse afgevaardigde Albert Sherer zei, dat tot deze ommekeer was besloten opdat er geen misverstand zou bestaan over de houding van de VS tegenover het bewind van Smith en over Amerika's overtuiging van de noodzakelijkheid van een meerderheidsbewind in Rhodesië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.