+ Meer informatie

EG-commissie vraagt Jap; lan en VS uitleg

Inzake regeling beperking auto invoer

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De EG-commissie in Brussel heeft de Japanse en de Amerikaanse regering dringend om uitleg gevraagd over de regeling die belde landen overeengekomen zijn inzake de beperking van de export van Japanse auto's naar de Verenigde Staten.

Dat heeft een woordvoerder van de commissie zaterdag inm Brussel bekendgemaakt. Vrijdag werd bekend dat Japan zijn auto-uitvoer naar de Verenigde Staten in de komende drie jaar zal beperken.

De commissie heeft de Japanse en de Amerikaanse overheid laten weten dat ze erop staat dat ook ten volle rekening wordt gehouden met de Europese belangen. Nog deze week zal de commissie deze kwestie bespreken. Van het onderzoek dat ze zal instellen zal ze de EGlidstaten onmiddellijk op de hoogte stellen.

De met de Verenigde Staten overeengekomen beperking van de Japanse automobielexport zal niet automatisch van toepassing zijn op de Europese Gemeenschap en Canada. Dit heeft de premier van Japan, Zenko Suzuki, vrijdag verklaard. Volgens de premier moeten de EG-landen net als de VS eerst maar eens zichzelf helpen voor zij op Japanse steun kunnen rekenen.

Japan en de VS hebben vrijdag een akkoord bereikt dat voorziet in beperking van de Japanse export tot 1,68 miljoen auto's in de twaalf maanden vanaf I april jl. In het afgelopen jaar exporteerde Japan een recordaantal van 1,82 miljoen auto's naar de VS. De EG en Canada hebben Japan eerder al laten weten net zo behandeld te willen worden als de VS.

Overspoelen

Ambtenaren van het Japanse ministerie van buitenlandse handel en industrie zeiden zaterdag dat de regering er wel bij de automobielindustrie op zal blijven aandringen de EG en Canada niet te overspoelen met hun produkten. Volgens de ambtenaren heeft deafwij-cende houding van premier Suzuki tegenover de verlangens van de EG te maken met het feit dat drie EG-landen, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, beperkingen aan de import van Japanse auto's opleggen. Tegenover WestDuitsland en de Benelux-landen zou Japan volgens een woordvoerder van het ministerie in de toekomst wel terughoudendheid bij de export willen betrachten.

99

Volgens Tanjug „demonstreerden mensen in verscheidene plaatsjes in het gebied. Zij verspreidden aan de vooravond van de eerste mei pamfletten en verstoorden de lessen" op de scholen.

Tanjug veroordeelde „het uitdagend gebruik van delen van de nationale kledij" van de Albaanse gemeenschap van Kosovo. Overigens werd gezegd dat de 1-mei-feesten verliepen in een „werksfeer" en dat „de vijandelijke elementen op een afstand bleven".

De situatie in Kosovo zal dinsdag besproken worden op de plenaire vergadering van het Comité van de Liga van Communisten van Kosovo, zo werd tenslotte gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.