+ Meer informatie

Rente in Nederland naar recordhoogte

Hypotheektarieven tot 12,6%

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De hoge rente in ons land stijgt nog verder. Gisteren maakten drie hypotheekbanken, de Westland Utrecht hypotheekbank, de Fries Groningse hypotheekbank en het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, bekend dat zij hun tarieven hebben verhoogd met drietiende procent. De basisrente die deze instellingen nu berekenen is 12,6 procent. De rente in Nederland is nog nooit zo hoog geweest.

De weer opgaande trend in de renteontwikkeling bleek gisteren ook uit een andere maatregel. Opnieuw werd een extra toeslag ingevoerd van een half procent op de debetrente die de banken hun klanten laten betalen. Dat werd nodig doordat de tarieven op de geldmarkt met ongeveer één procent zijn gestegen naar boven de elf procent. Rood staan bij de banken kost nu gemiddeld 12,5 procent rente.

De renteontwikkeling in ons land staat uiteraard niet op zichzelf. Gedeeltelijk is dat wel het geval door de grote financieringsbehoefte van de staat, die in snel tempo met leningen op de markt komt. Anderzijds speelt ook de hoge rente In Amerika ons parten. Daar werd gisteren het disconto verhoogd van 13 tot 14 procent. Verscheidene banken verhoogden daarop de prime rate — de rente die de banken aan hun beste klanten berekenen — van 18 tot 19 procent. Die hoge Amerikaanse rente is een geweldige steun voor de Amerikaanse dollar. De koers van deze munt steeg gisteren op de Amsterdamse wisselmarkt tot ƒ 2,52 en dat was een peil dat in ruim vier jaar niet meer is voorgekomen.

De hoge dollarkoers heeft heel wat negatieve effecten. Olie en olieprodukten moeten namelijk in dollars worden betaald. Dat betekent dus opnieuw hogere benzine- en andere energieprijzen, stijgende inflatie, meer kosten voor het bedrijfsleven en daardoor kans op een verdere stijging van de werkloosheid.

Aan het einde van de morgen deelde men ons van de zijde van de AMRObank mee dat ook deze bank de hypotheekrente vanmiddag of morgen zal verhogen met een percentage van tussen de 0,25 en 0,50 procent. Bij de ABN was de besluitvorming nog niet voltooid, maar men sloot niet uit dat ook deze grootste bank van Nederland de tarieven op korte termijn zal verhogen. „Wij worden tenslotte met dezelfde ontwikkelingen geconfronteerd als de anderen", aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.