+ Meer informatie

Bush voorziet lange strijd Afghanistan

Ook oorlog Irak "nog niet voorbij"

2 minuten leestijd

KABUL - De Amerikaanse president Bush heeft vanmorgen in Afghanistan gewaarschuwd voor de "lange strijd" die het land nog wacht. "Ideologische krachtmetingen kosten tijd", aldus Bush tijdens een persconferentie met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai.

Ook in Irak waarschuwde Bush gisteren tijdens een verrassingsbezoek dat de "oorlog nog niet voorbij" is.

Bush wordt op 20 januari opgevolgd door de Democraat Obama. De Amerikaanse president arriveerde gisteren in Irak voor een afscheidsbezoek. Vanmorgen vroeg landde Bush in het donker en met vrijwel alle lichten van het regeringsvliegtuig Air Force One gedoofd, op de luchtmachtbasis bij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook zijn vertrek vanuit Washington naar Irak gisteren had in het geheim plaats.

Bush erkende dat er nog een moeilijke tijd aanbreekt voor de Afghaanse autoriteiten en voor de circa 70.000 militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan. Dit jaar is het bloedigste tot nog toe voor de internationale troepenmacht. De Amerikaanse commandant McKiernan heeft gevraagd om 20.000 extra militairen om het verzet van de taliban en andere extremistische groepen te breken.

In Irak zei Bush gisteren tijdens enkele ontmoetingen dat de "oorlog nog niet voorbij is, maar wel op weg te worden gewonnen." Hij tekende met de Iraakse premier Nuri al-Maliki het veiligheidsverdrag van beide landen.

Er zijn nog altijd bijna 150.000 Amerikaanse militairen in Irak. Het confl ict heeft sinds maart 2003 aan zeker 4200 Amerikaanse militairen het leven gekost.

Volgens een nog geheim rapport van de Amerikaanse regering is de opbouw in Irak -kosten: 100 miljard dollar- tot nu toe een mislukking. Dat zegt The New York Times op zijn website.

Het rapport stelt op gezag van oud-minister van Buitenlandse Zaken Powell dat het ministerie van Defensie na de invasie in 2003 de aantallen Iraakse veiligheidskrachten verzon. "Het aantal steeg met 20.000 per week."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.