+ Meer informatie

Britse Pearson stoot belang in Elsevier af

Winst Nederlandse uitgever sterk omhoog

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het Britse bank- en uitgeversconcern Pearson heeft besloten zijn 22,5-procentsbeIang in de Amsterdamse uitgever Elsevier te verkopen aan de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Elsevier daarentegen houdt zijn belang van 9 procent in Pearson „nu nog vast". Dit heeft een woordvoerder van Elsevier gisteren bevestigd.

Elsevier maakte gisteren eveneens de voorlopige resultaten over 1990 bekend in verband met het feit dat Pearson de Elsevier-stukken wil afstoten. De nettowinst in 1990 bedraagt ongeveer ƒ 500 miljoen (1989 ƒ 317 miljoen), „rekening houdend met een buitengewone bate uit de verkoop van een aanzienlijke minderheidsdeelneming". De winststijging ten opzichte van 1989 bedraagt ruim 57 procent. Met de publikatie van de voorlopig cijfers wil Elsevier misbruik van voorwetenschap voorkomen.

De verkoop van het minderheidsbelang betrof het 33-procentsbelang in Wolters Kluwer. De cijfers van Elsevier zijn mede gebaseerd op een schatting van Elseviers aandeel in het resultaat van Pearson. Een woordvoerder van de Amsterdamse uitgever kon niet zeggen hoe hoog de bijdrage van Pearson zal zijn. De cijfers van het Britse conglomeraat zijn nog niet definitief vastgesteld.

Elseviers bedrijfsresultaat na belasting nam over 1990 toe met 17 procent tot 343 miljoen. In het jaar ervoor bedroeg het bedrijfsresultaat nog ƒ 294 miljoen. Het bedrijfsresultaat na belasting per aandeel steeg met ongeveer 16 procent tot ƒ 5,32. Het exploitatieresultaat trok aan met 18 procent van ƒ 328 miljoen naar f388 miljoen. De omzet was in 1990 ƒ2,05 miljard tegenover ƒ1,95 miljard in het voorgaande boekjaar.' Verloving

Met de afstoting van het Elsevierbelang is een einde gekomen aan de in september 1988 aangekondigde verloving van Pearson en Elsevier. De twee bedrijven wilden toen „zo snel mogelijk" fuseren. Geruchten dat Pearson toenadering had gezocht tot Elsevier om eventuele belagers, zoals Robert Murdoch, af te weren, werden tegengesproken.

De fusie bleef echter steken in goede bedoelingen. Ondanks berichten dat de twee partners opzienbarende stappen wilden zetten op het gebied van de financiële verslaggeving, werd de samenwerking behoorlijk gehinderd door de verschillen in de onderlinge koers-winstverhouding en beurskoersen. Ook de bewegingen van de valuta's maakten een eventueel huwelijk niet makkelijker.

Pearson wil zijn belang in Elsevier verkopen om de balansverhoudingen te verbeteren. Het belang wordt waarschijnlijk verkocht met een aardige boekwinst. Volgens deskundigen is de transactie meer dan 1,1 miljard gulden waard. Prijs per aandeel

De verkoopprijs voor het Elsevierpakket bedraagt circa 313 miljoen pond sterling (ƒ 1,03 miljard). Dat heeft Pearson-topraan Lord Blakenham gisteren in Londen bekendgemaakt. Lord Blakenham is ook commissaris bij Elsevier.

Uitgaande van een totaal aantal aandelen Elsevier van 64.438.000 per eind juni 1990 komt de prijs per aandeel uit op iets meer dan ƒ 71. Een belang van 22,5 procent staat gelijk aan 14.496.000 aandelen. Het aandeel Elsevier noteerde aan het slot van de handel in Amsterdam gisteren 74,50, ƒ 2,90 lager dan het slot van 77,40 de dag ervoor. De koers ging al omlaag door het eerder op de dag verspreide bericht dat Pearson van zijn belang in Elsevier afwil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.