+ Meer informatie

Stroom Jordaniërs verergert crisis

Palestijnen keren massaal naar eigen land terug vanuit Koeweit en Irak

2 minuten leestijd

AMMAN (AP) - Het gaat slecht met de economie in Jordanië. Pogingen om uit het dal te komen, worden bovendien bemoeilijkt door een enorme toeloop van Jordaniërs en Jordaanse Palestijnen die uit Koeweit en Irak naar hun land terugkeren.

Het gaat om de grootste stroom terugkerende burgers sinds 1967. Zo'n 280.000 personen met een Jordaans paspoort die in de Golfregio verbleven, zijn inmiddels Jordanië binnengetrokken. Zij vormen nu een zware druk op de Jordaanse schatkist, terwijl ze voorheen voor diezelfde schatkist de belangrijkste leveranciers waren van buitenlandse valuta.

Afhankelijk

Jordanië heeft een buitenlandse schuld van 8,4 miljard dollar (ongeveer 16,8 gulden) en kampt met een snel stijgende werkloosheid. „Jordanië kan geen nieuwe economische lasten aan. De overleving van de economie is afhankelijk van massale internationale hulp", aldus Safwan Touqan, onderminister voor planning.

Hij zei dat de immigratiegolf de grootste is sinds 1967, toen bijna 360.000 Palestijnen uit de 'bezette' Westoever Jordanië binnenvluchtten.

Eind dit jaar zal het immigrantenaantal tot 400.000 zijn opgelopen, zo is de verwachting in Amman.

Inmiddels hebben de autoriteiten water en elektriciteit op rantsoen moeten zetten. Ziekenhuizen melden dat zij de situatie niet meer aankunnen, omdat er een acuut tekort aan medicijnen is. De werkloosheid is met 8 procent gestegen tot 33 procent, op een beroepsbevolking van 640.000, De nieuwe inwoners hebben in een enkel geval een baan kunnen vinden, maar de meesten zijn werkloos.

Zware slag

De Golfcrisis heeft Jordanië een zware economische slag toegebracht. Het ontnam het land naar schatting een miljard dollar aan buitenlandse valuta die Jordaniërs vanuit het buitenland binnenbrachten. De voedselprijzen zijn verdubbeld. De rente is enorm gestegen. Transitorechten op goederen die over Jordaans grondgebied naar Irak werden vervoerd, zijn weggevallen door de economische sancties tegen Bagdad. De hulp van ongeveer een miljard dollar die Jordanië jaarlijks van de rijkere Golfstaten ontving is opgeschort, als sanctie voor de Iraaksgezinde opstelling van Amman tijdens de Golfcrisis.

Jordanië kan wel rekenen op ongeveer 4 miljard dollar aan hulp van Japan en de Europese Gemeenschap.

Noodfonds
Om de toestroom van landgenoten uit Koeweit AMMAN De grote stroom terugkerende burgers uit Koeweit en Irak vormt een zware druk op de Jordaanse schatkist. Foto EPA en Irak op te vangen is een noodfonds opgericht van 120 miljoen dinar (ongeveer 350 miljoen gulden). Maar naar verluidt is de effectiviteit daarvan vanwege bureaucratische obstakels zeer teleurstellend.

Klein lichtpunt is dat een aantal repatrianten flink wat geld inbrengt. Naar schatting 98.000 Jordaniërs die terugkeren, zorgen voor een batig saldo op de Jordaanse markt van 3 miljard dollar aan investeringen.

Toeqan zegt evenwel dat het creëren van banen voor de arme Ijevolkingslaag boven de macht ligt van de Jordaanse regering en economie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.