+ Meer informatie

„Atheïsten worden vervolgd en benadeeld”

1 minuut leestijd

GENÈVE – Atheïsten lopen in zeven landen het risico geëxecuteerd te worden als hun overtuiging bekend wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de International Humanist and Ethical Union (IHEU), een organisatie die zich inzet voor de verspreiding van het humanistische gedachtegoed. Ze presenteerden hun rapport vandaag op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.

Niet-gelovigen hebben het het zwaarst in de islamitische landen. Daar worden overigens christenen veelal op dezelfde manier behandeld. Vooral het afzweren van het islamitisch geloof kan mensen duur komen te staan.

Executies gebeuren overigens doorgaans niet door de overheid, maar door familieleden van afvalligen die hiermee de eer van de familie denken te redden.

Het rapport wijst ook op de Verenigde Staten en sommige Europese landen, waar religieuze organisaties volgens de opstellers bevoordeeld worden en atheïsten en humanisten als buitenstaanders worden behandeld. In zeven staten in de VS is er bijvoorbeeld een grondwettelijke bepaling die voorkomt dat atheïsten een openbaar ambt kunnen bekleden.

De IHEU bestaat uit meer dan honderd humanistische, culturele en atheïstische organisaties in ruim veertig landen. De organisatie werd in 1952 in Amsterdam opgericht en heeft de status van adviseur bij de Verenigde Naties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.