+ Meer informatie

M)g toekomst voor gebrandschilderd das

2 minuten leestijd

ZEIST — De Nederlandse gebrandschilderde glas-in-loodramen, die hier en daar door luchtverontreiniging en vochtinwerking zijn aangetast, kunnen nog van de ondergang worden gered. In ons land verkeren de conserveringsdeskundigen daarbij in de comfortabele positie dat ze veel van hun buitenlandse collega's kunnen leren.

De Havo-leerlingen hadden als opdracht aan de hand van een vijftal teksten een vijftigtal meerkeuzevragen te maken. De eerste tekst ging over een academicus die molenaar werd; dat wil zeggen een alternatieve leefwijze koos. De tweede over een Japanse schrijver van kinderboeken die in zijn boeken probeerde een tegenwicht te geven tegen het gemis aan creativiteit van

's Middags was er voor VWO latijn. Het zien van de schrijver (Cicero) en z'n werk (De officiis) zou de kandidaten aan het schrikken hebben kunnen brengen, maar al lezende moest men toch tot de conclusie komen dat dit examen zeer redelijk te maken was. De inleiding was goed, de annodatie overdreven en de vragen konden de kandidaten behoorlijk in de goede richting sturen.

PDRAAF TOCH NIET l/zo achter de feiten aan!!!!! j neem het

vrij zonnig
uur

In landen als Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en België heeft men noodgedwongen veel meer ervaring met het redden van gebrandschilderd glas. Het Nederlandse glas is veelal jonger en daarom minder aangetast.

De Rijksdienst voor monumentenzorg in Zeist is vastbesloten het Nederlandse glas koste wat het kost van de ondergang te redden. Een eerste forse aanzet daartoe werd woensdag gegeven tijdens een studiedag over het probleem, waar bijna 200 glazeniers, architecten, kunsthistorici, bouwkundigen, restaurateurs en aannemers aanwezig waren. Volgens prof. dr. G. Dijkstra, directeur van het Centraal laboratorium voor onderzoek van voorwerpen van kunst en wetenschappen in Amsterdam (die samen met Monumentenzorg de studiedag organiseerde) is het de bedoeling dat de eerder opgedane internationale kennis wordt overgedragen aan alle Nederlandse betrokkénen. In februari was in Lunteren een internationaal congres over conservering van gebrandschilderd glas.

Twee kerken

In ons land staan twee kerken voor glas en lood conservering op de prioriteitenlijst: de St. Janskerk in Gouda die de helft bevat van alle 16e eeuwse glaswerk dat ons land nog rijk is en de hervormde kerk in Oudshoorn die nog een complete serie gebrandschilderd glas uit 1666 bezit. Volgens H. Janse, hoofd van de afdeling onderzoek en documentatie van het ministerie van CRM, wordt het glas bedreigd door luchtverontreiniging (zwaveldioxyde), condens, regen en temperatuurswisselingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.