+ Meer informatie

In VS grootste prijsstijging sinds 1981

1 minuut leestijd

WASHINGTON - De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december vorig jaar gestegen met 0,4 procent. Daardoor is de prijsstijging over heel 1989 uitgekomen op 4,6 procent, zo heeft het Amerikaanse ministerie van arbeid gisteren bekendgemaakt.

In november stegen de prijzen eveneens met 0,4 procent. Het stijgingspercentage van december komt ovcreer met de verwachtingen. Ook zonder de grillige prijzen van voedsel en energie bedroeg de prijsstijging 0,4 procent.

Het percentage voor 1989 is het hoogste sinds 1981, toen de prijzen omhoog gingen met 8,9 procent. In 1988 kwam de stijging van de prijzen uit op 4,4 procent, even veel als in 1987. De versnelling van de prijsstijging in het afgelopen jaar was onder meer het gevolg van het duurder worden van olieprodukten in de eerste helft van 1989. De voedselprijzen lieten de grootste stijging zien sinds 1980. Kleding werd vorig jaar slechts 0,7 procent duurder, tegen 4,8 procent in 1988. Eieren stegen vorig jaar ruim 35 procent in prijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.