Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Meer weten over suiker

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Meer weten over suiker

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Suiker is een echte smaakmaker van ons dagelijks voedsel. Andere smaakmakers zijn bijvoorbeeld zout, specerijen, kruiden en oliën. Hebben wij suiker echt nodig voor ons lichaam? Welke verschillen bestaan er tussen bietsuiker en rietsuiker? Wat is basterdsuiker eigenlijk? Op deze en andere vragen wil dit stukje een antwoord geven.

Niet nodiq
De suikerverwerkende industrieën beleven gouden tijden. We gebruiken suiker niet alleen in thee en koffie, maar ook in bijvoorbeeld ketchup, jam, frisdrank, ijs en yoghurtdranken. Voor een deel is suiker in levensmiddelen nodig om de houdbaarheid ervan te verlengen. Maar hoofdzakelijk bevatten deze en andere produkten suiker, omdat wij een zoete smaak zo waarderen.

Ons lichaam heeft suiker niet echt nodig. Een wijdverbreid misverstand is, dat suiker zo goed is voor onze spieren. Echter, onze spieren kunnen prima hun werk doen zonder, .suiker uit het potje".

Suiker is bijzonder schadelijk voor ons gebit. Elke keer als we suiker gebruiken, betekent dit een aanval op het tandglazuur. Het maakt dan geen verschil of we weinig of veel suiker gebruiken. Immers, steeds opnieuw brengen we suiker in aanraking met ons gebit. Als we daarnaast ook nog eens veel suiker gebruiken per dag, kunnen er tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen optreden in ons lichaam. Naast de kans op een vitamine-tekort in ons lichaam door het gebruik van veel suiker is er ook een flinke kans om ongemerkt dik te worden. Met alle medische, psychische en sociale gevolgen van dien. . .

Rietsuiker of bietsuiker
Rietsuiker en bietsuiker leveren evenveel energie, nodig voor ademhaling, gebruik van hersenen, spieren, enz. Per 100 gram leveren ze 1700 kilojoules (± 1400 kilocalorieën). Bietsuiker kan zowel wit als bruin zijn. Witte bietsuiker, zoals kristalsuiker en poedersuiker, is sterk gezuiverd en bovendien gebleekt. Bruine bietsuiker wordt gekleurd met karamel. Aan gele basterdsuiker wordt iets minder karamel toegevoegd dan aan bruine basterdsuiker. Doordat basterdsuiker stroop bevat, lijkt het alsof deze suiker zoeter is dan,, gewone" suiker.

Rietsuiker is altijd bruin van kleur. Deze suiker is niet zo sterk geraffineerd als witte bietsuiker. Rietsuiker smaakt daarom ook iets ,,anders" en minder zoet. Naast de overgebleven ,,verontreiniging" bevat deze suiker ook nog een kleine hoeveelheid vitamine B en ijzer. Dit laatste is voor veel consumenten een reden om voor rietsuiker te kiezen. Echter ten onrechte, want de hoeveelheden vitamine B en ijzer zijn zó gering, dat de waarde ervan voor onze gezondheid verwaarloosd kan worden. Veel beter voor onze gezondheid zou zijn, ons suikergebruik drastisch te beperken.

Poedersuiker
Poedersuiker is fijngemalen kristalsuiker. Evenals bij basterdsuiker het geval is, ervaren wij poedersuiker als zoeter dan,,gewone" suiker. Poedersuikerlost namelijk sneller op in ons speeksel, omdat het zo fijngemaakt is. Poedersuiker en kristalsuiker zijn echter even zoet.

Doordat poedersuiker zo fijngemalen is, klontert het snel. Volgens de warenwet is het fabrikanten toegestaan om een ,,anti-klontermiddel" toe te voegen aan dit produkt. Als u liever poedersuiker gebruikt zonder anti-klontermiddel kunt u zelf poedersuiker maken door,, gewone" suiker te malen in een koffiemolen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1985

Terdege | 64 Pagina's

Meer weten over suiker

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1985

Terdege | 64 Pagina's