+ Meer informatie

Bezorgdheid over politiek spreken Duitse kerken

1 minuut leestijd

BREMEN/BONN — Slechts enkele weken na kanselier Schmidt (SDP) heeft nu ook president Carstens (CDU, eveneens protestant) kritiek geleverd op het politieke spreken der kerken.

Tijdens de inwijdingsplechtigheid van de gerestaureerde St. Petri-dom te Bremen waarschuwde hij tegen het misbruik van het herderlijk ambt voor politieke doeleinden.

De woordvoerder van de Evangelische Kerk in Duitsland heeft de kritiek van Carstens van de hand gewezen.

Prelaat Bocklet van de Duitse bisschoppenconferentie heeft daarentegen de opmerkingen van de bondspresident met instemming begroet.

„Met zorg nemen wij kennis van uitlatingen van individuele ambtsdragers waarin zij subjectieve politieke opvattingen met een beroep op de christelijke waarheid verkondigen", zei Carstens te Bremen. Als voorbeeld noemde hij het kerkelijk verzet tegen het principe van het afschrikkingsevenwicht.

De bergrede, waarop veel pacifisten zich beroepen, is naar de mening van de Westduitse president alleen van toepassing in individuele gevallen. „Anders ligt het bij diegenen die maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.