+ Meer informatie

Indianen overleggen met OPEC

1 minuut leestijd

DENVER — In de Verenigde Staten hebben 23 Indianenstammen de hulp ingeroepen van zes leden van de OPEC (de Organisatie van Olie-exporterende Landen) voor de ontginning van uraniumlagen in hun reservaten.

De stammen hebben zich verenigd in de „Raad van Stammen die rijk aan Energie zijn" (CERT). Volgens woordvoerder Peter MacDonald hoofd van de Navajostam, hebben al twee gesprekken plaatsgehad tussen vertegenwoordigers van de Indianen en de OPEC-leden. Na een derde gesprek, volgende week in Washington, zal een communiqué worden gepubliceerd. De CERT schat dat ,80 procent van de Amerikaanse uraniumreserves en grote hoeveelheden steenkool te vinden zijn in de reservaten van de 23 samenwerkende stammen in het westen van de Verenigde Staten.

De Indianen wenden zich tot de OPEC omdat de Amerikaanse regering zo traag te werk gaat, en Amerikaanse bedrijven terughoi;dend reageren op verzoeken om technische hulp en leningen, aldus MacDonald. Hij wilde niet zeggen met welke OPEC-landen wordt onderhandeld, maar volgens hem tonen de OPEC-partners zich wel coöperatief. De samenwerkende stammen vertegenwoordigen tweederde van de Indianen in de V.S. Onder hen zijn de Apaches, de Sioux, de Navajos, de ZwartvoetIndianen en de Cheyennes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.