+ Meer informatie

Dahliaknollen de grond in

4 minuten leestijd

Zomerbloemen uit voorraad leverbaar, als men er nu voor zorgt dat de bollen en knollen de grond in gaan. Wie straks volop in de dahlia's wil zitten, moet deze nu gaan planten. De knollen kunnen de grond in ook al is de temperatuur nog niet zo hoog; voordat de jonge spruiten boven de grond kon is het gevaar voor nachtvorst wel voorbij, want dat is iets waar een dahlia absoluut niet tegen kan.

Heeft men dahliaknollen laten spruiten daarvan stek genomen, dan moet men hiermee wachten om uit te planten tot zeker in de eerste of tweede week van mei; maar oude of eventueel nieuw aangeschafte knollen die nog moeten uitlopen hebben wel een paar weken nodig voordat ze boven de grond komen.

Ook de zaai-dahlia's kan men nu nog niet uitplanten, ze lopen hetzelfde risico. De dahlia is van huis uit een subtropisch gewas, vandaar dat ze zo gevoelig zijn voor te lage temperaturen.

Het dahlia-sortiment

Er is zo'n grote verscheidenheid in de dahlia's, dat een volledige opsomming hier niet mogelijk is. Maar een kleine weergave van wat er is zullen we toch geven. Allereerst zullen we de halskraag dahlia bekijken: een uiterst mooi gevormde bloem met een kraag van lange buisbloemen tussen de lintbloemen, in zeer veel verschillende kleuren, b.v. rood met wit of lichtrood met geel; bovendien hebben de meeste van deze groep vrij goede stengels zodat ze ook als snijbloemen goede diensten kunnen doen. Een tweede groep die er wel iets op lijkt, zijn de anemoon-bloemige dahlia's. Ze zijn wat meer gevuld in het hart en zijn er ook in vele soorten en kleuren.

Om nog even bij de kleinbloemige soorten te blijven, de pompon-dahlia's zijn zeker een gewild artikel. Ook hier weer een verscheidenheid in kleuren die men bij veel andere bloemen niet zal vinden. Behalve een decoratie in de tuin, ook hier weer een onovertroffen snijbloem. Vooral eén gemengd boeket zal het zeker goed doen. Er is ook nog een dwergpompon in de handel; de naam zegt het al, de bloemen zijn weer wat kleiner, maar zeker niet minder mooi.

Om het bij de grootbloemige soorten te zoeken, komen we bij de cactus-dahlia's, de semi-cactus en de decoratieve dahlia's. Deze soorten hebben over het algemeen grote tot zeer grote bloemen. Men kan hier ook zelf nog wat aan meehelpen door de bloemen te „pluizen". Onder pluizen verstaat men het wegnemen van alle zijknoppen, alleen de hoofdknop van de stengel blijft dus staan. Daar er meerdere stengels per plant zijn kan men toch nog een behoorlijk aantal bloemen krijgen, maar natuurlijk minder dan bij de niet geplozen dahlia's. Het gaat in dit geval alleen om zeer grote bloemen te kweken, een mooie bezigheid voor de. amateur die over tijd en vakkennis beschikt.

Uitplanten

Vanaf half april kunnen de dahlia's dus de grond in. Vooraf een bewerking is wel nodig. Goed losgespitte grond met een bemesting van oude koemest is heel goed. Lang niet iedereen kan daarover beschikken. Het kan echter ook met andere bemestingen goed gaan: verschillende korrels of compost kunnen ook dienst doen. Een warme en liefst een zonnige plaats met eventueel wat schaduw in de middaguren kan geen kwaad, maar graag wel een beetje de ruimte geven.

De knollen worden zo geplant dat ze net een centimeter of 5-6 onder de grond zitten; de grond daarna goed aandrukken, niet gieten daar dit rotting kan geven. De grond is in deze tijd van het jaar vochtig genoeg van zichzelf. Een stok erbij plaatsen zodat men kan zien waar de knol is geplant, tevens kan deze dienst doen om de dahlia later steun te geven.

Het is helaas wel zo dat ook de dahlia's vatbaar zijn voor diverse aantastingen, zowel door dierlijke parasieten als andere. Zeker de luizen die in groten getale een plant kunnen bedekken; vooral de lage zaaidahlia is daar gevoelig voor. En dan de oorwormen, die zich graag schuilhouden tussen de bloemen of in de holle stengels. Ook de slakken laten zich niet onbetuigd en kunnen vooral bij de jonge scheuten vrij veel schade aanrichten. Op al deze aantastingen komen we later wel terug als de gewassen wat groter zijn.

Virus en schimmel kunnen in de planten schade aanrichten, maar ook een gebrek aan voeding kan verschillende verschijnselen geven die de planten een minder mooi uiterlijk geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.