+ Meer informatie

Alphen bouwt milieuvriendelijk

Negen architecten ontwerpen 101 koopwoningen in Ecolonia-wijk

5 minuten leestijd

ALPHEN A/D RIJN - Alphen krijgt er binnenkort een bijzondere woonwijk bij. De nieuwe wijk, waarvan eind mei de eerste paal de grond ingaat, wordt volgebouwd met huizen die vriendelijker zijn voor het milieu dan de doorsnee woning. Deze wijk, Ecolonia, moet aantonen dat het met de huidige kennis mogelijk is om milieuvriendelijke en energiezuinige huizen te bouwen.

Het milieu- en energiedemonstratieproject Ecolonia wordt uitgevoerd door de Nederlandse Maatschappij voor Energie en Milieu BV (Novem) in opdracht van Economische Zaken en VROM. Het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten is risicodragend opdrachtgever. In Ecolonia (dat gestalte krijgt in de Alphense woonwijk Kerk en Zanen) is ruimte voor 101 koopwoningen die in prijs variëren van 170.000 tot ongeveer 290.000 gulden. Het is niet de bedoeling dat alleen mensen die 'super- milieuvriendelijk' zijn in aanmerking komen voor een woning in Ecolonia, legt Novem-projectmanager mevrouw ir. M. E. J. Croesuit.

De toekomstige bewoners worden niet geselecteerd, maar ze krijgen wel de nodige informatie over de manier waarop zij met hun huis en omgeving moeten omgaan. Bij het zoeken naar een geschikte locatie voor Ecolonia is destijds Alphen uit de bus gekomen. Verschillende gemeenten hadden zich aangemeld voor dit project. Dat uiteindelijk Alphen is gekozen, had volgens Croes onder meer te maken met de centrale ligging in het land en de goede bereikbaarheid van de wijk per openbaar vervoer. Dat is belangrijk in verband met de bezoekers die in de bijzondere wijk worden verwacht.

Luchtzuiverheid

Bovendien ligt Alphen in een gebied waar de lucht nog niet zo sterk is verontreinigd als op andere plaatsen in de Randstad. Daardoor zouden metingen van de luchtzuiverheid in de woningen bemoeilijkt worden. De gemeente Alphen heeft zich enkele jaren geleden als kandidaat voor Ecolonia aangemeld, omdat men het volgens wethouder G. P. van As een interessant project vond. De doelstellingen van het milieu- en energiedemonstratieproject spraken de gemeente aan.

Verder beschikte Alphen nog over enkele bouwlocaties. Alphen kreeg het project echter niet voor niets binnen de gemeentegrenzen. „Wij hebben ten aanzien van de grondkosten concessies moeten doen. De stedebouwkundige verkaveling is anders dan volgens de gebruikelijke normen. Ecolonia wordt iets ruimer van opzet. Er komt meer groen", aldus de wethouder.

De huizen in de nieuwe woonwijk zijn ontworpen door negen verschillende architectenbureaus. Ze moesten zich daarbij aan diverse voorwaarden houden. Als uitgangspunt zijn drie lijnen uit het Nationaal Milieubeleidsplan gekozen: er moest worden gelet op energiegebruik, op integraal ketenbeheer (wat bij voorbeeld wil zeggen dat wordt geprobeerd alleen materiaal toe te passen dat her te gebruiken is) en op de kwaliteit van het binnenmilieu, bij voorbeeld extra aandacht geven aan de geluidsisolatie en het zorgen voor ventilatiesystemen die goed zijn schoon te maken.

Stille kamer

Elk architectenbureau heeft weer een ander aspect gekregen waarop het extra moest letten. Zo is er bij voorbeeld het thema: extra aandacht voor geluidisolatie binnen en tussen de woningen. In de huizen die dit thema hebben meegekregen worden bijvoorbeeld toilet, trap, wasmachine en andere bronnen van geluid, bij elkaar geplaatst en omsloten door een 150 mm dikke kalkzandsteenwand. In deze woningen komt ook een „stille kamer", vertelt mevrouw Croes. „Bij voorbeeld voor mensen die in verband met hun werk overdag moeten slapen of voor beroepsmuzikanten".

Er zijn ook woningen waarbij gezondheid en veiligheid voorop staan. Hierin is onder meer een centraal stofzuigsysteem aangebracht. „Bij voorbeeld voor mensen met astma. Wanneer je op de gewone manier stofzuigt, komt 30 procent van het stof er aan de achterkant van de stofzuiger weer uit". Dat stofprobleem wordt voorkomen door toepassing van een centraal systeem.

Fruitbomen

Hoewel de woningen door de menging van architectuur onderling nogal van elkaar kunnen verschillen, wordt Ecolonia volgens mevrouw Croes nadrukkelijk geen park „waaraan mensen zich kunnen vergapen". Dus geen futuristische woningen, maar een wijk met huizen waarin allerlei technische mogelijkheden zijn gebundeld, die nu ook al op diverse plaatsen worden toegepast. Wel zal de wijk er wat anders uitzien dan gebruikelijk. Daaraan heeft ook de Belgische stedebouwkundige Lucien Kroll bijgedragen. Er komen geen echte rijtjeswoningen, maar meer geschakelde huizen.

Verder heeft hij zijn best gedaan om zoveel mogelijk natuurlijke elementen binnen te halen. Er ligt een vijver in de wijk en bij een school moeten fruitbomen komen. Ecolonia kent verder bewust niet een echte doorgaande route. Het is een wijk waarin de auto wordt gedoogd, maar nooit boven de voetganger staat. Niet alleen het uiteindelijke resultaat moet milieuvriendelijk zijn, ook de bouw moet milieubewust gebeuren. Zo wordt van de betrokken aannemers verwacht dat zij het bouwafval gescheiden inzamelen. Ook is bij de keme van de aannemers gelet op het aantal kilometers dat zij moeten afleggen voordat zij in Ecolonia zijn. Daarom zijn ondernemers uit Alphen en omgeving gekozen.

Voorlichting

Aan de toekomstige bewoners van Ecolonia worden geen speciale eisen gesteld. Wel moeten zij bereid zijn geld over te hebben voor extra investeringen voor bij voorbeeld een zonneboiler en dikker isolatiemateriaal. De bewoners kunnen rekenen op de nodige voorlichting. Binnenkort verschijnt er in de nieuwbouwwijk een expositie voor de bewoners. Zodra mensen hun huis hebben betrokken, komt er een bijeenkomst om hen uit te leggen hoe ze met de woning moeten omgaan.

„In bepaalde woningen is onder meer gebruik gemaakt van natuurverf. Als bewoners hun huis een ander kleurtje willen geven, moeten ze natuurlijk geen acrylverf gaan gebruiken". In de wijk zelf komt drie jaar lang een informatiecentrum te staan. Daar worden inlichtingen verstrekt over milieubewust en energiezuinig bouwen, en kunnen video's over dit project worden vertoond. De bedoeling is dat verschillende groepen naar Alphen komen en een kijkje nemen in Ecolonia. De komende jaren worden hier geïnteresseerden uit de bouwwereld en anderen verwacht. En daarmee heeft Alphen er weer een publiekstrekker bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.