+ Meer informatie

Bij Klene-snoep hangt „vieze lucht"

Directie krijgt lawine van verwijten

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - „Er hangt hier een vieze lucht". Zo typeerde een aandeelhouder de sfeer op de jaarlijkse vergadering van suikerwarenfabrikant Kiene gisteren in Amsterdam.

Hij doelde daarmee op de lawine van verwijten die de twee commissarissen en één directeur door drie aandeelhouders over zich heen kregen gestort en waar zij tijdens de vergadering weinig weerwoord op hadden. Voorzitter drs. J. Bel worstelde zich hakkelend en stamelend door het drie uur durende schouwspel heen.

Na de vergadering verweet Bel de aandeelhouders Van Dalen (oud-directeur van Kiene), Brink en Kers onrust te stoken. Zij zoeken „een handvat om er lekker aan te schudden". Van Dalen is vroeger zeer onzorgvuldig behandeld bij Kiene, zo zei de huidige directeur, H. P. C. M. Butzelaar, en daar heeft hij rancune van overgehouden. Van Dalen heeft volgens Butzelaar vervolgens de oudcommissionair Brink ingehuurd, die op zijn beurt „buddie-buddie" is met Kers.

Het bedrijfsbestuur had de vergadering zo onzorgvuldig voorbereid, dat het niet is uitgesloten dat twee agendapunten moeten worden overgedaan. De wijziging van de statuten stond al voor de tweede keer op de agenda. Vorig jaar oktober had de aandeelhoudersvergadering de gewijzigde statuten al aangenomen. Maar Kiene moest de aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar bij het ministerie van justitie toen intrekken, omdat het bedrijf had verzuimd de gewijzigde statuten vóór de vergadering ter inzage aan de aandeelhouders te geven.

Kiene had nu gezorgd dat de stukken wel ter inzage lagen. Commissaris Bel vergat echter de aandeelhouders te vragen om de directie te machtigen de statutenwijziging af te wikkelen. Brink wees hem daar fijntjes op bij de rondvraag, nadat het agendapunt van de statutenwijziging geheel achter de rug was. „Nu kan het niet meer, maar dat geeft niet, want we moeten deze vergadering toch overdoen".

Het antwoord schuldig

Zo was er bij elk agendapunt wel wat. Bij de behandehng van de jaarrekening moest Bel het antwoord schuldig blijven op haast alle vragen die hij kreeg voorgelegd. Of ze nu over het eigen vermogen, voorzieningen op voorraden en debiteuren of over de langlopende schulden gingen, hij wist het niet. De opmerking van Kers dat hij het Bel niet persoonlijk kwalijk nam, omdat die tenslotte apotheker is en niet financieel geschoold, maakte de situatie er niet veel vrolijker op. Directeur Butzelaar en mede-commissaris P. van Berge keken wat ongelukkig voor zich uit, maar hielden hun mond stiif dicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.