+ Meer informatie

Zendingsreis van Robert Murray Mac Cheyne

3 minuten leestijd

DORDRECHT — Het is 12 april 1839. Vier Schotten, waaronder de bekende presbyteriaanse predikant Robert Murray Mac Cheyne, gaan scheep in Engeland voor een reis van acht maanden. Doel van de reis is om te onderzoeken hoe de Joden leven in Europa, Afrika en Azië en met name of hen ook gepredikt wordt de weg der zaligheid in Christus. Dit brengt hen via Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland en Egypte in het land Israël waar zij vermoedelijk als de eerste Schotse predikanten de grens van Palestina overschrijden.

Per ezel, kameel, schip of lopend bezoeken zij bekende plaatsen als Jeruzalem, Hebron, Samaria, de berg Karmel, Galilea en vervolgens Smyrna en Constantinopel. Via Wallachye en Moldavië (het huidige Roemenië), Polen en Duitsland reizen zij naar hun vaderland terug.

Op boeiende wijze wordt van deze vaak moeitevolle reis verslag gegeven. Medereiziger Andrew A. Bonar stelde het boek samen uit de zeer nauwkeurige gegevens in het dagboek van Mac Cheyne. Daardoor is in de eerste plaats een gedetailleerd reisverslag ontstaan.

Kennis
Honderden bijbelteksten worden aangehaald waaruit een grote kennis van de reizigers van de Schrift spreekt. Zowel voor de reizigers als voor de lezer worden daardoor tekstgedeelten duidelijker en kan men eigenlijk met de schrijver alleen maar verwonderd staan over de rijkdom van Gods Woord. Als men op kamelen tijdens de reis door de woestijn een van de vele smalle paden of sporen volgt herinnert men aan het woord van David; „Gij hebt mijn gangen in Uw sporen gehouden" (Ps. 17:5a), „Hij leidt mij in het spoor der gerechtigheid" (Ps. 23:3).

Bij hun onderzoek naar de omstandigheden waaronder de Joden leven stuit men op armoede en veel haat bij de rabbijnen tegen het christendom. Het wordt de aanwezige zendelingen (weinigen) niet gemakkelijk gemaakt de Joden tot bekering te brengen. Gedreven door de wens zielen te winnen knopen de reizigers gesprekken aan om te wijzen op de Verlosser Jezus Christus.

Robert Murray Mac Cheyne werd in 1813 geboren en overleed in 1843. Reeds op veertienjarige leeftijd studeerde hij aan de academie waar hij een leerling van Chalmers was. Door een zwakke gezondheid werd hij pas na zijn reis naar Palestina predikant te Dundee, waar hij jong overleed. Hoewel hij een grote kennis bezat van de Hebreeuwse taal en voor de ontwikkeling van het kerklied van belang geweest is, dankt hij zijn bekendheid vooral aan zijn kanselwerk.

Dit boek is eerder in het Nederlands verschenen onder de titel „De Joden in Europa en in Palestina, voorgesteld in een reisbeschrijving" in 1851. Onder andere omdat er sprake is van meerdere landen en omdat Mac Cheyne de bekendste en meest markante figuur is heeft de uitgever de titel veranderd.

Voorin het boek vindt men een verklaring van enige vreemde woorden. In de tekst lees je echter ook „janitsaar", „pascha", schabrak" en „firman", woorden die niet in dat rijtje zijn terug te vinden. Mijn oog viel op enkele storende druk- en taalfouten zoals mee i.p.v. meer, boek i.p.v. hoek en behulp i.p.v. hulp. Jammer is het dat er geen kaart of kaartjes van de reis zijn opgenomen die het reisverslag verduidelijken en de leesbaarheid bevorderen.

Ondanks deze (bijkomstige) aanmerkingen beveel ik het boek aan jongeren (met nadruk) en ouderen aan. Ook iemand die van plan is een reis naar Israël te ondernemen vindt hier veel meer in (zowel in de breedte als in de diepte) dan in welke reisfolder ook.

N.a.v. „De zendingsreis van Robert Murray Mac Cheyne", uitgave J. P. van den Tol, Dordrecht, 1981, 370 pagina's, prijs ƒ 44,50

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.