+ Meer informatie

SLOTWOORD

2 minuten leestijd

Ds. J. C. Maris sprak in zijn slotwoord over „de oecumenische groet”. Wij kennen allen het groeten, zowel bij een persoonlijke ontmoeting als in correspondentie. In een brief is het de groet uit de verte, dus in plaats van een persoonlijke ontmoeting. Een groet per brief brengt vanuit de verte de hartelijke betrekking tot uitdrukking en dient tot versterking van de persoonlijke gemeenschap. Die groeten per brief vinden wij ook in de Zendbrieven. Vooral bij Paulus, en deze groeten dienen tot versterking van de gemeenschap. Wij vinden hier ook echt „oecumenische” groeten: zie 1 Kor. 16 : 19 en Rom. 16 : 16. Aan deze groeten behoeft niet een speciale opdracht vooraf te gaan. De apostel geeft uitdrukking aan de zekerheid dat de gemeenten, namens welke hij de groeten doet, zich met de lezerskring verbunden wisten. Vergelijk de oecumenisch uitspraak in Tess. 1 : 6-8 en Rom. 1 : 8. Deze groeten waren dus maar geen vorm en werden niet gedaan uit gewoonte, zoals dit vaak bij ons gebeurt, maar kwamen voort uit geestelijke verbondenheid. Zonder elkaar gezien te hebben wisten zij daarvan.

Het is een wondere ervaring, aldus ds. Maris, wanneer men in het buitenland komt, daar een even dierbaar geloof aan te treffen. Ik heb daar iets van leren kennen door mijn werk in de I.C.C.C. Daarom kan ik u de groeten overbrengen van al die kerken waar ik ondervonden heb, dat het werk des Geestes één is. In deze tijd van grote afval hebben wij elkaar nodig, ook internationaal. U kunt hier meer van teweten komen als u kennis neemt van onze lectuur. U kunt dit zelf ervaren als u volgend jaar ons congres bezoekt. U zult dan ervaren: hetzelfde geloof; hetzelfde lijden; dezelfde blijdschap, in één woord: gemeenschap der heiligen.

Ontvangt de oecumenische groet en laat u er door zegenen tot onderlinge eenheid. Waar dan ook, die anderen zien op u, denken aan u, bidden voor u, verwachten wat van u. Weest dan ook onderling eensgezind. Geen tweedracht als in Korinthe!! Zo wordt de oecumenische groet een wederkerige zegen. De genade zij met allen die onze Here Jezus Christus onvergankelijk liefhebben.

De verslaggever:

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.