+ Meer informatie

Fragmenten

3 minuten leestijd

Slagersmessen

"Mijn man is beroofd door iemand die honger had. Hij pakte geld. Mijn man zei: Leg neer dat geld, want dáár ligt mijn gereedschap. Dat waren de slagersmessen. De berover legde het geld neer. Mijn man heeft het later zó moeilijk gehad. Het was telkens: Corrie, ik had hem vermoord en dan was ik een moordenaar geweest. Zestien dagen zijn we weggeweest, alleen aan het water gezeten, gebeden en gepraat. Het ging niet meer."

(Fam. Verkaik, Den Haag, eigen winkel, vaak bestolen)

Politiefluitje

"Het zou goed zijn als iedereen een politiefluitje bij zich droeg. Wellicht dringt dat door tot de botte hersens van vechtersbazen."

(W. H. Kuiper-Verkuyl, Almen)

Eerlijk

"Ik heb niets tegen allochtonen, als ze maar op een eerlijke manier hier hun brood verdienen. Buitenlanders die niets doen: eruit trappen. Ik mag dit niet zeggen, dat weet ik. Maar 80 procent van de gevangenen is buitenlander."

(G. M. Lock-Baardman, Groot-Ammers)

Waakhond

"Als het zo doorgaat in dit land, dan is het straks verboden om een waakhond te hebben met tanden. Stel je voor dat hij bijt."

(Gerard Voois, Naaldwijk)

Lachen

"Opgepakte raddraaiers staan na korte tijd weer op straat en lachen de politie uit. Als er een dief wordt gepakt, moet je een moeilijke formulierprocedure doorlopen om je eigen spullen terug te krijgen."

(Koos Stam, Nieuw-Lekkerland)

Samen met anderen

"In de afgelopen vijftien jaar ben ik viermaal overvallen. Slechts in één geval kwam er steun van omstanders. Gelukkig kreeg ik later deskundige steun van het Instituut voor Psychotrauma. Ik ben alerter geworden. Ik heb enkele malen bij (dreigend) geweld ingegrepen. Niet door een schop te geven, wel door samen met anderen tegenover de geweldplegers onze presentie te tonen."

(Evert Mathies, Amsterdam)

Niks

"Als het erop aankomt, doen we meestal niks. Lees maar in de Bijbel over die barmhartige Samaritaan en over Petrus in de zaal van Kajafas. Er is niets nieuws onder de zon."

(Kees Moerman, Oud-Vossemeer)

Stevig gesprek

"De politie had beter intern een stevig gesprek kunnen voeren met de twee Albert Heijn-medewerkers over hun handelwijze. Deze manier van doen (instellen van vervolging, red.) heeft een nadelig psychologisch effect op daders en aspirant-daders."

(J. G. Kortleven, Gouda, zijn buurtwinkel is achtmaal overvallen, hij is drie keer met wapens bedreigd, uiteindelijk gedwongen tot sluiting)

Wilde Westen

"M'n zus uit Melissant krijgt de kriebels van dit soort verhalen. Ze denkt dat het hier in Rotterdam het Wilde Westen is."

(Thea Metske, Rotterdam)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.