+ Meer informatie

Maatregelen van tafel: onderwijsbonden blij

Pakket levert 2500 arbeidsplaatsen op

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De onderwijsbonden ABOP, KOV, NGL en PCO zijn verheugd over het ongedaan maken van enkele bezuinigingen op het onderwijs die nog stammen uit het tijdperk-Deetman. Ze zullen zich niet verzetten tegen de financiering die de bewindslieden Ritzen en Wallage van onderwijs daarvoor op tafel hebben gelegd. Dat hebben de vier bonden gisteren in een gezamenlijke verklaring meegedeeld.

De bonden reageren in hun verklaring op een voorstel tot wijziging van de onderwijsbegroting voor 1990 dat Ritzen en Wallage gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De bewindslieden kondigen in het wijzigingsvoorstel aan dat na het terugdraaien van de in het onderwijs zeer omstreden zogeheten "vierjarigenmaatregel" nu ook de minstens zo bekritiseerde "kleine-scholenmaatregel" wordt geschrapt. teren dan ook „met teleurstelling" dat de bewindslieden in hun voorstel tot wijziging van de begroting geen voorstellen doen om de arbeidsvoorwaarden van het onderwijspersoneel te verbeteren.

De Besturenraad protestants-christelijk onderwijs (BPCO) is blij met het voornemen om de energie te richten op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. „De bewindslieden lijken serieus van plan te zijn een bijdrage te leveren aan nieuwe, open verhoudingen tussen de onderwijspraktijk en de onderwijspolitiek", aldus de Besturenraad in een reactie.

Ook de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) kan zich vinden in de aangekondigde voorstellen. Woorvoerder J. J. Verhage plaatst echter wel enkele kanttekeningen bij de wijze waarop-de'"vie^^ jjarilenmaatregeH wordt teruggedraaid. Hé?'opwaarderen van het leraarschap moet volgens Verhage gepaard gaan met een salarisverhoging. „Het is goedkoop om alleen maar te zeggen dat je deze zaak aan wilt pakken. Er moet ook daadwerkelijk iets gebeuren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.