+ Meer informatie

Tweede Kamer wil spoedig debat over landbouw

Direct na zomerreces

3 minuten leestijd

De vaste Tweede-kamercommissie voor landbouw en visserij meent dat de Tweede kamer op zo kort mogelijke termijn over de problematiek in land- en tuinbouw moet debatteren. Dit debat zou in de plaats kunnen komen van de behandeling van het ontwerp tot herziening van de ruilverkavelingswet.

Dit deelde de voorzitter van de commissie, het VVD-kamerlid ir. Tuijnman, woensdagavond mee nadat de commissie met landbouwminister Van der Stee de aangekondigde regeringsmaatregelen ten behoeve van de landbouw had besproken. De commissie zal het kamerpresidium voorstellen bedoeld debat zo snel mogelijk na het zomerreces te doen plaatsvinden.
Tijdens het overleg tussen commissie en minister kwalificeerde VVD-woordvoerder Waalkens het totale pakket maatregelen van de regering als vrij magertjes. Afgewacht moet worden wat er op prinsjesdag, als de begroting wordt aangenomen, nog uit de bus komt en wat de Nederlandse regering in Brussel op de bijeenkomst van de raad van landbouwministers gaat doen. Maar op het ogenblik is geen sprake van een antwoord op de problematiek in de agrarische sector, vond Waalkens.
De socialist Voortman stelde zich positiever op dan zijn liberale tegenspeler. Hij vond het een juiste zaak dat minister Van der Stee van plan is in Brussel op een tussentijdse aanpassing van de prijzen aan te bieden.

CONFESSIONELEN
De KVP en ARP betreuren het dat op een aantal punten geen overeenstemiming is bereikt tussen regering en landbouworganisaties en zij menen dat een dergelijke overeenstemming alsnog moet worden nagestreeft.
De CHU-fractie in de Tweede Kamer meent dat de voorgestelde maatregelen inzake tegemoetkoming aan de landbouw als geheel onvoldoende zijn voor de oplossing van de bestaande problemen. In een commentaar op de woensdag door minister Van der Stee aangekondigde maatregelen zegt de landbouwspecialist van de CHU, het kamerlid Tolman, dat het kabinetsstandpunt teveel met vraagtekens is omgeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.