+ Meer informatie

Rome wil betere relatie met kerk in Rusland

Cassidy bezoekt orthodoxe leiding

2 minuten leestijd

MOSKOU (KATHPRESS-EPD) - De voorzitter van de pauselijke raad voor de eenheid onder de christenen, kardinaal Edward Cassidy, was begin deze week in Moskou. Hoewel het volgens het Vaticaanse persbureau VIS ging om een privé-bezoek, sprak Cassidy onder anderen met de Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II en met metropoliet Kyrill, hoofd van het bureau buitenland van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Het bezoek wordt gezien als een poging van het Vaticaan de betrekkingen met de Russisch-Orthodoxe Kerk te verbeteren. Deze zijn vorig jaar september op een dieptepunt beland na het mislukken van overleg over de teruggave van kerken aan de met Rome verbonden Oekraïens-Katholieke Kerk. De orthodoxen klaagden over de onbuigzame houding van de Oekraïense katholieken, die ertoe heeft geleid dat zij in de steden Lvov en Ivano Frankovsk geen enkele kerk meer hebben.

Expansiedrift

De Russisch-Orthodoxe Kerk beziet met toenemende argwaan de 'expansiedrift' van de Rooms-Katholieke Kerk na het bezoek van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov aan paus Johannes Paulus II in december 1989. Aleksej heeft tegenover de media herhaaldelijk zijn zorgen laten blijken. Hij wijst dan op een overeenkomst met het Vaticaan van een jaar geleden. Beide kerken bevestigden toen dat elke poging leden van een kerk tot overgang naar een andere kerk te bewegen moet worden afgewezen als „verdraaiing van de pastorale taken" van de kerk.

Het heeft de leiding van de Orthodoxe Kerk bovendien zeer gestoord, dat de paus in april dit jaar het herstel van de kerkelijke hiërarchie in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan aankondigde zonder dat zij vooraf in kennis was gesteld. De paus benoemde twee bisschoppen en drie apostolische administratoren. Onder hen was de apostolische administrator van Moskou, Tadeusz Kondrusiewicz.

Een oplossing voor de verschillende problemen is nog niet in zicht. Pas als die er is, kan worden worden voldaan aan een 'hartewens' van de paus: een bezoek aan de Sowjet-Unie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.