+ Meer informatie

Problemen in Brixton moeilijk op te lossen

Rellen mogelijk georganiseerd door linkse elementen

3 minuten leestijd

LONDEN — De rellen van ; afgelopen dagen in de Lon>nse wijk Brixton hebben eer eens de aandacht gevesgd op het probleem waarmee >el steden kampen: de grote )ncentraties van minderhe-

De incidenten lijken veroorzaakt te jn door het optreden van een politie;ent bij een vechtpartij waarbij twee varten betrokken waren. De hierdoor itstane rellen zorgden voor 200 geïnde agenten en evenveel arrestaties. Het feit dat zoveel agenten gewond waren spreekt voor zichzelf. Er wordt zelfs beweerd dat de rellen georganiseerd waren. In de wijk komt veel criminaliteit voor, wat de reden is van het grote aantal politiemannen dat er gestationeerd is. Zwarte leiders hebben al herhaaldelijk geklaagd over de nadrukkelijke aanwezigheid van de politie. De politie vindt dat ze er moet zijn om het gezag en de orde te handhaven. Als de wijk minder crimineel wordt zal een aantal agenten naar andere wijken overgeplaatst worden.

Veel werklozen

De politie is niet de enige die zich 's nachts niet te voet door Brixton begeeft. Ook de gewone burger doet het niet. Het aantal misdrijven stijgt er nog steeds. In de wijk wonen 13.000 werklozen, waarvan een groot deel uit jongeren bestaat die nooit een baan gehad hebben. Van de totale bevolking in de wijk behoort 15 procent tot de Kleurlingen.

De bewoners die de schrik van de afgelopen dagen te boven zijn, verklaren stuk voor stuk dat het een wonder is dat het niet eerder tot rellen is gekomen. De Londense politiechef David Macnee gelooft dat invloeden van buiten de wijk de rellen hebben doen ontstaan. Met andere woorden: de politie gelooft dat de rellen georganiseerd kunnen zijn door linkse elementen.

Bristol voorbeeld

Toch is er nog een andere factor die men voor ogen moet houden. Ongeveer een jaar ge eden waren er rellen tussen de zwarte bevolking en de politie in Bristol. Toen verliet de politie het rellengebied. In het geval van Brbtton was de politie vastbesloten om het gebied niet in handen van de rellenschoppers te geven. Degenen die in Bristol gearresteerd werden, zijn later door de rechtbank vrijgesproken. Sommigen beweren nu dat dit laatste de rellenschoppers in Brixton heeft aangemoedigd.

Generatiekloof

De generatiekloof tussen de oudere West-Indiërs en de jongeren, die over 'het algemeen in (iroot-Brittannië zijn geboren en opgegroeid,, wordt steeds groter. De jongeren zonder werk proberen wegen te vinden om hun gevoelens kenbaar te maken. De politie lijkt daarvoor het aangewezen doel te zijn. De grote meerderheid van de zwarten in Groot-Brittannië zijn hardwerkende mensen, die de wetten gehoorzanj,en. Maar zij hebben weinig invloed op de militante groepen.

Twee oplossingen

De minister van binnenlandse zaken, William Whitelaw, heeft een onderzoek gelast. Maar deze beslissing zal weinig bijdragen aan de oplossing van de huidige situatie. Men lijkt twee oplossingen voor de hand te hebben: zorgen voor meer werkgelegenheid en betere huizen of het invoeren van strengere 'wetten om op te treden tegen de rellenschoppers. j

Enoch Powell, die altijd wel een mening over rassenproblemen heeft verklaarde maandag in het parlement dat de rellen nog niet de ergste zijn. Het lijkt erop dat Powell weleens gelijk zou kunnen krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.