+ Meer informatie

Bisschop in Colombia ontvoerd

3 minuten leestijd

BOGOTA (AFP/EFE) - Gewapende mannen hebben gisteren de voorzitter van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie ontvoerd. Volgens een officiële woordvoerder werd Jorge Jiménez, die tevens aartsbisschop van de Colombiaanse stad Zipaquira is, even buiten de Colombiaanse hoofdstad Bogotá ontvoerd. Volgens de politie zit de linkse guerrillabeweging FARC achter de ontvoering.De daders ontvoerden ook een priester uit Pacho die meereisde met Jiménez.

Qatar krijgt commissie mensenrechten

DOHA (AFP) - De heerser van de kleine golfstaat Qatar, emir Hamad bin Khalifa al-Thani, heeft een "onafhankelijke" mensenrechtencommissie ingesteld, een zeldzame stap in deze conservatieve regio. De tekst van het decreet werd gisteren gepubliceerd. De commissie bestaat uit ten minste vijf leden die "geïnteresseerd zijn in mensenrechtenkwesties" en vertegenwoordigers van de verschillende ministeries, aldus het decreet.

Erdogan wil wijziging grondwet

ANKARA (AFP) - De voorman van de Turkse islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling wil de grondwet wijzigen. De Turkse constitutie verbiedt Recep Tayyip Erdogan momenteel premier te worden, omdat hij in 1998 is veroordeeld wegen het aanzetten tot religieuze haat. Erdogans partij verwierf bij de verkiezingen van 3 november een meerderheid in het parlement. De kans dat Erdogan zelf nog als premier aantreedt is overigens nihil, omdat wijziging van de grondwet een tijdrovende procedure is. Erdogan zal volgens critici, zoals de scheidende premier Ecevit, nu een vreemde rol gaan vervullen als 'schaduwpremier'.

Botsingen bij betoging tegen kernafval

DANNENBERG (AP) - Bij botsingen met betogers tegen een transport van Duits kernafval van een opwerkingsfabriek in het Franse La Hague naar de opslagplaats in Gorleben zijn gisteravond in het Noord-Duitse Dannenberg twee politieagenten gewond geraakt. Het merendeel van de ongeveer duizend betogers in Dannenberg demonstreerde vreedzaam tegen het transport. Een honderdtal radicale actievoerders zocht echter de confrontatie met de politie, die de relschoppers met de wapenstok van zich af sloeg.

Nieuwe groep Z-Afrika claimt aanslagen

JOHANNESBURG (AP) - De tot nu toe onbekende extreem rechtse organisatie Boer Nation Warriors heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een serie van tien explosies in de township Soweto waarbij eind vorige maand een vrouw om het leven kwam. De Zuid-Afrikaanse krant Beeld meldde gisteren een e-mail van de organisatie te hebben ontvangen. De bommen markeren het begin van het einde van de regering van het Afrikaans Nationaal Congres en de onderdrukking van de Afrikaners, lieten de Boer Nation Warriors aan de krant weten.

Armoede blijft in grootste deel Afrika

ADDIS ABEBA (AP) - Maar vijf van de 47 landen van zwart Afrika zullen naar verwachting de doelstelling van de millenniumtop halen om het aantal ingezetenen dat onder de armoedegrens leeft, voor 2015 te halveren, heeft een functionaris van de Wereldbank gisteren gezegd. De Wereldbank probeert de Afrikaanse landen te helpen de doelstellingen van de in 2000 gehouden top -naast armoedebestrijding het verschaffen van basisonderwijs aan alle kinderen en het tot staan brengen van de aids-epidemie- te verwezenlijken.

Maoïstische rebellen leggen Nepal plat

KATHMANDU (AP) - Maoïstische rebellen hebben gisteren met een oproep voor een driedaagse algemene staking het maatschappelijk leven in Nepal vrijwel geheel stilgelegd. De stakingsoproep was uit het oogpunt van de rebellen een succes. Scholen en bedrijven waren gesloten en de wegen in de hoofdstad Kathmandu waren grotendeels verlaten. Bij Bhawalichaur in het district Baglung, 300 kilometer van Kathmandu, vonden tien rebellen de dood en raakten twee militairen gewond, aldus politiebronnen. Het gevecht brak uit toen guerrillastrijders probeerden een legerpatrouille in een hinderlaag te laten lopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.